2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elkezdték a Nyárádtő–Dicsőszentmárton közötti út felújítását

Csütörtökön Vámosgálfalván a Nyárádtő–Mikefalva–Dicsőszentmárton közötti megyei út felújításáról tartott sajtótájékoztatót Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Scurtu Daniel, a Dimex 2000 Company kivitelezőcég projektmenedzsere és Balogh Elemér, Vámosgálfalva polgármestere a Szász Hordója turisztikai egységben, majd az építőtelepen. A szóban forgó útszakasz korszerűsítését uniós alapokból valósítja meg a Maros Megyei Tanács a 2014–2020 közötti regionális operatív program keretében nyert támogatásból.

Aki Nyárádtő és Dicsőszentmárton között autózik, számolnia kell azzal, hogy Abosfalván és Vámosgálfalván nehézkes a forgalom, korlátozások vannak, csak egy sávon közlekednek a járművek. Ennek oka, hogy szeptember elején elkezdték ennek az útszakasznak a teljes felújítását, amire nagyon nagy szükség volt már. 

Akik erre jártak és járnak, tudják, hogy megyeszerte nincs ilyen rossz állapotban levő toldott-foldott, gödrös és sok helyen hepehupás út. 

Fotó: Nagy Tibor


– Örvendetes, hogy Maros megye egyik legfontosabb uniós finanszírozású projektjének kivitelezését kezdtük el, a beruházás értéke több mint 141,9 millió lej. Ez a megyei útszakasz olyan településeken halad át Nyárádtő és Dicsőszentmárton között, ahol nagy a forgalom, s ahol nagy szükség volt erre a nagyméretű beruházásra. Nemcsak azoknak fontos, akik a régióban laknak, hanem átutazók számára is, hiszen ez egy nagyon fontos tranzitútvonal. A Küküllőmente olyan borvidék, olyan kulturális értékekkel rendelkező vidék, ahol akár a turizmus szempontjából is fontos ez a beruházás. Egy kicsit késve kezdődtek el a munkálatok, mert bár 2018-ban aláírtuk a finanszírozási szerződést, a beruházásra kiírt versenytárgyalás eredményét megóvta az egyik pályázó cég, és a per miatt több hónapot késett a projekt kivitelezése. Reméljük, hogy ez a késés behozható lesz, tekintettel arra, hogy az építők nagyon komolyan állnak a munkához. A kivitelező a Dimex 2000 Company Kft., amely alvállalkozókkal dolgozik. A projekt magába foglalja a tervezést, a kivitelezést, a műszaki ellenőrzést, teljesen felújítják a 24 km-es útszakaszt, két új hidat építenek, 60 átereszt építenek újjá, 123 útkereszteződést korszerűsítenek, 780 lakóházhoz való bejáratot alakítanak ki, 2,5 km-es kerékpárutat, több mint 4000 négyzetméter járdát építenek, 29 autóbuszállomást alakítanak ki, közel 800 jelzőtáblát állítanak, és – ami nagyon fontos –: a Csergedi-tetőn a földcsuszamlások kiküszöbölésére szakszerű megoldásokat alkalmazva megerősítik az utat – fogalmazott Péter Ferenc, a megyei tanács elnöke. Hozzátette: láthatóan jó ütemben haladnak a munkálatokkal, s ha befejezik, biztonságosabban és rövidebb idő alatt lehet majd megtenni a Dicsőszentmárton és Nyárádtő közötti távot.

A tanácselnök emlékeztetett, hogy egy másik, a Szentágota és Segesvár közötti út felújítása is folyamatban van. Júniusban kezdték a munkát, a beruházás értéke 118,6 millió lej, melyet szintén uniós forrásokból finanszíroznak. Ezt a projektet a Szeben Megyei Tanáccsal közösen pályázták meg. Az útból 15,6 km Maros megye, 22 km Szeben megye területén található. 


Forgalomkorlátozás a 3,5 tonnát meghaladó gépjárműveknek

Balogh Elemér, Vámosfálfalva polgármestere örömét fejezte ki amiatt, hogy újjáépítik a megye legrosszabb állapotban lévő útszakaszát, a kivitelezőket pedig az önkormányzat támogatásáról biztosította. 

A polgármester felhívta a figyelmet, hogy a szóban forgó útszakaszon forgalomkorlátozást vezetnek be a 3,5 tonnát meghaladó gépjárművek számára. 

Balogh Elemér elmondta, hogy a vámosgálfalvi híd átépítése idején a helybelieknek, a szomszédos falvak lakóinak nem kell nagyot kerülniük, mert jövő héten elkezdik egy ideiglenes híd építését. Az útviszonyok jók lesznek, hiszen a kerülő utak is le lesznek aszfaltozva.


Jó megoldásokat garantál a kivitelező

A kivitelező cég képviselője, Daniel Scurtu mérnök szerint sikerült a legjobb műszaki megoldásokat megtalálni arra, hogy megerősítsék azokat az útszakaszokat, ahol visszatérő problémát jelentettek a földcsuszamlások. A kivitelező projektmenedzsere azt is kiemelte, hogy a munkálatokat úgy ütemezték be, hogy egy 16 km-es szakaszon már idén leterítik az első aszfaltréteget.

– Átfogó és komplex projektet készítettünk, kiegészítő geológiai felméréseket is végeztünk, hogy minden felmerülő problémára megtaláljuk a lehető legjobb megoldást. Elég nagy, mintegy 2800 méteres szakaszon, a Csergedi-tetőn meg kell erősítenünk az út alapjait, mivel ez a rész egy földcsuszamlásos terület – nyilatkozta a projektmenedzser.