2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kétgólos vereséget szenvedett Maros megye labdarúgó 4. ligájának bajnoka, a Radnóti Sportklub a 3. ligába jutásért kiírt osztályozó első menetében. A sorsolás alapján nem kellett messzire utazniuk a radnótiaknak, viszont nem a legkönnyebb ellenfelet kapták.

Marosújvár a 9. helyen végzett a 3. liga IX. csoportjában, sokáig volt versenyben a potenciálisan kieső hely elkerüléséért, így lehetett tudni, hogy kemény ellenfél lesz. Mi több, az újváriak végigjátszottak egy idényt (még akkor is, ha kevesebb meccs volt a szokásosnál), míg Radnót csak egy hónapja lépett ismét pályára egy év szünet után. Ez a ritmuskülönbség jól látszott az első félidőben, amikor szinte mindvégig a radnóti térfélen pattogott a labda, és Marosújvár több jó lehetőséget is kihagyott. A Maros megyeiek nehézkesen mozogtak, ami talán azzal is magyarázható, hogy több játékosuk rég elhullajtotta a csikófogait, némelyiküket pedig – ahogy mondani szokás – könnyebb volt átugorni, mint megkerülni. Csak idő kérdése volt a gól, és ehhez egy hatalmas védelmi baki segítette a házigazdákat. A 43. percben Șaim elvétette a felszabadítást, Haiduc öt méterre egyedül találta magát a labdával, és könnyedén elgurította a 42 éves veterán kapus, Ștef mellett (1-0). A félidő azonban nem végződött még, és a hosszabbítás perceiben Balea elkaszálta a tizenhatos baloldalán betörő Cioarát, aki maga értékesítette a büntetőt (2-0).

A második félidőben csökkent a marosújvári nyomás, bár egy ideig továbbra is a házigazdák uralták a találkozót, és a 67. percben Chișu nagyon eltalálta a labdát a tizenhatos jobb sarkában, amely ívvel a hosszú felsőbe vágódott (3-0). Innen már semmi veszíteni valójuk nem maradt a radnótiaknak, akik lassan beszorították az eredménnyel korán megelégedő házigazdákat a saját tizenhatosukba, és a 76. percben Balea szépített: Pastor a tizenhatos jobb oldalvonala mellől végzett el egy szabadrúgást, a védők röviden szabadítottak fel, és a radnóti játékos közelről a hálóba bólintott (3-1). Mi több, Radnót közel állt újabb gólhoz is, de Feketics és Hasirov lehetőségei kimaradtak, a 90+2. percben pedig Guț a gólvonalról mentett. A visszavágó pedig egészen másként nézett volna ki 3-2-nél, mint 3-1-nél.

A feljutást/bentmaradást eldöntő visszavágót vasárnap Radnóton rendezik, délután fél hattól. A feljutáshoz Radnótnak 2-0-ra, vagy nagyobb különbséggel kell nyernie.


Jegyzőkönyv

Osztályozó a 3. ligába jutásért, 1, menet: CS Marosújvár – CS Radnót 3-1 (2-0)

Marosújvári labdarúgópálya, zárt kapus. Vezette: Mircea Salomir (Kolozsvár) – Ludovic Zifceac (Élesd), Marius Matica (Nagyvárad). Ellenőr: Bogdan Dragoș (Fogaras).

Gólszerzők: Haiduc (43.), Cioară (45+2.), Chișu (67.), illetve Balea (76.).

Sárga lap: Marcu (74.), illetve Feketics (18.), Mărginean (62.), Balea (70.), Szilágyi (86.).

Marosújvár: Ignat – Frențiu, Haiduc, Lazăr (46. Chișu), Marcu, Socaci, Guț, Goronea (77. Tocu), Domșa (65. Isac), Cristea, Cioară (88. Vădan) 

Radnót: Ștef – Moldovan, Șaim (55. Hasirov), Sîplăcan, Balea, Ungur (24. Pastor), Mărginean (83. Szilágyi), Sălăghie, Feketics, Chețan, Orbán (55. Crișan).


Eredményjelző

A 3. ligába jutásért kiírt osztályozó, első kör (egyetlen menet): Kolozsvári Viitorul Futballakadémia – Bákói Dinamo 5-6 (büntetőkkel), Feleki FC – Petrolul 95 0-4, Nagykárolyi Victoria – Real Bradu 0-3.

A 3. ligába jutásért második osztályozó kör, első mérkőzések:

* első régió: Bákói Dinamo – Bradu Borca 3-0 (hivatalból; a Bradu Borca csapatát a szövetség nem programálta, mert nem fizette ki legutóbb a játékvezetői díjat), CSM Pașcani – CSM Vaslui 2-1, Székelyudvarhelyi FC – Viitorul Liteni 2-0.

* második régió: Team Săgeata – Avântul Valea Mărului 1-3, Sportul Chișcani – CSO Ovidiu 3-0 (hivatalból; a CS Ovidiu nem játszott legalább hét mérkőzést a 4. ligában, ahogy a FRF szabályzata megköveteli), CS Făurei –CSM Fetești 2-2.

* harmadik régió: CSM Oltenița – Petrolul 95 0-3, Rapid Buzescu – Recolta Gheorghe Doja 0-3, Academica Clinceni II – Viitorul Domnești 1-1.

* negyedik régió: CS Balotești – Real Bradu 0-2, Concordia Chiajna II – Feketehalmi CSM 3-1, AFC Băbeni – Brassói Kids Tâmpa 3-4.

* ötödik régió: Universitatea 1948 Craiova II – Kiskrassói Voința 1-0, Dunărea Calafat – Ezeresi Progresul 1-1, Viitorul Șimian – Minerul Costești 2-1.

* hatodik régió: Alsógáldi Industria – Óbesenyői Pobeda Star 0-0, Nagyszebeni Hermannstadt II – Kürtösi Frontiera 2004 1-2, Brádi Aurul – Kisbecskereki Fortuna 3-1.

* hetedik régió: Zsibói Rapid – Nagyváradi Luceafărul 1-1, CS Marosújvár – Radnót 3-1, Nagysomkúti Progresul – Máramarosszigeti CSM 3-1.