2021. december 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az országos helyreállítási és ellenállóképességi terv részleteiről tájékoztatta a Maros megyei RMDSZ-es polgármestereket, alpolgármestereket, kerületi elnököket, valamint a megyei és helyi tanácsosokat Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára.

A találkozón az RMDSZ politikusa hangsúlyozta, az országos helyreállítási tervbe ún. felnőttprojektek kerülhetnek be, azaz olyan pályázatok, amelyeket már korábban kidolgoztak, és legalább egy megvalósíthatósági tanulmány készült már róluk. 

Péter Ferenc és Hegedüs Csilla


A találkozón az uniós alapokért felelős államtitkár kiemelte azokat a komponenseket, amelyekre az önkormányzatok pályázhatnak. 

Az önkormányzatok víz- és csatornahálózat kiépítésére kérhetnek támogatást, valamint épületek felújítására, bővítésére, energiahatékonyságuk növelésére. Országosan 1000–1500 tömbház és 2000 közintézmény energiahatékonyságának növelését lehet majd elvégezni, hangzott el a találkozón. 

Az egészségügy terén szociális központok építésére, már meglévők felújítására lehet pénzt igényelni, továbbá 3.000 családorvosi rendelő felújítása és teljes felszerelése is szerepel a tervben. Pályázni lehet továbbá 26 intenzív osztály kialakítására újszülöttek számára, 30 sürgősségi osztály felújítására, 10 mobil orvosi egység teljes felszerelésére, amelyeket elsősorban vidéken használnának különböző egészségügyi szűrővizsgálatok elvégzésére. 

Az oktatási program keretében zöld-, azaz környezetkímélő iskolabuszok beszerzésére, 75 ezer tanterem berendezésére, didaktikai eszközökkel való ellátására, új férőhelyek kialakítására az egyetemi campusokban, okoslaborokra, informatikai laboratóriumok felszerelésére nyílik lehetőség. Az oktatási program részeként 140 bölcsődét is terveznek építeni országszerte. 

A zöldátállás jegyében elektromos autóbuszokra, töltőállomásokra, bicikliutak kialakítására tudnak terveket készíteni. Országszerte 3000 km kerékpárút-hálózatot szeretne a kormány kiépíteni a helyi és megyei önkormányzatokkal együttműködve. Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és az RMDSZ Maros megyei elnöke a tájékoztatót követően megerősítette, élni kell vele, hogy a megyei és a helyi önkormányzatok fejlesztési terveiket összehangolva, közösen pályázhatnak bicikliutak kialakítására. 

Jelentős összeget lehet fordítani továbbá szociális és ifjúsági lakások építésére, digitális közlekedési berendezésekre, digitális jelzőlámpák felszerelésére. 

Külön költségvetésből gazdálkodhatnak a romániai községek, összesen 255 ezer eurót fordíthatnak épületfejlesztésre, energiahatékonyságra, zöldközlekedésre, illetve a szociális, egészségügyi szolgáltatások javítására. 

A turisztikai fejlesztések keretében az épített és természeti örökség hasznosítására vonatkozó terveket dolgozott ki a kormány. Ennek részét képezi a kastélyok, kúriák, római kori erődítmények, borászatok, hagyományos parasztházak felújításnak támogatása. Az országos helyreállítási tervben szerepel továbbá emlékmúzeumok kialakítása is. Egy ilyen létesítményt – fotográfiai múzeumot – hoznának létre Marosvásárhelyen közel 10 millió eurós beruházással. Ennek részleteiről a marosvásárhelyi önkormányzat RMDSZ-es tanácsosaival külön egyeztetett az államtitkár, de más marosvásárhelyi fejlesztési lehetőségek is szóba kerültek.

Az Európai Unió helyreállítási alapjából 29,2 milliárd eurót kap Románia, amelynek egy része vissza nem térítendő támogatás, másik része pedig alacsony kamatú hitel. Ehhez az országnak egy szakszerűen elkészített tervet kell benyújtania az Európai Bizottsághoz, amely várhatóan szeptemberben írja alá Románia országos helyreállítási tervét.

„Ez egy kihagyhatatlan lehetőség, és a Maros megyei településeknek készen kell állniuk az uniós pénzek fogadására. Ezért is fontosak ezek a szakmai találkozók, hogy minden felmerülő kérdésre szakemberektől kapjunk választ ” – összegzett a találkozó végén a megyei önkormányzat elnöke. 

A Maros megyei RMDSZ sajtóirodája