2021. szeptember 26., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Döntött a Legfelsőbb Ítélőtábla

Május 26-án Marosvásárhelyen tartott közös sajtótájékoztatót Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Kincses Előd ügyvéd arról a legfelsőbb ítélőszéki döntésről, amely hét év után született meg a 2014-ben elkezdett rágalmazási perben.


Fotó: archívKincses Előd röviden vázolta az ügyet. – Hét évvel ezelőtt Mihai Gadea vezetésével az Antena 3 adást készített, amelynek egyetlen célja volt: Tőkés Lászlót a lehető legsötétebb színben hazaárulónak, kémnek, Magyarországról fizetett ügynöknek feltüntetni. Ezt a hazugságot Ioan Talpeş és Filip Teodorescu magas rangú szekus tisztek mondták el úgy, hogy közben a képernyőre kiírták: az elismervény, amelyet Tőkés László 1989 októberében állított ki két magyarországi református papnak, akik a református hívek segélyadományát hozták, bizonyítja, hogy Tőkés Lászlót a magyar titkosszolgálat fizeti. 

A cáfolat közzétételében bíznak

Kincses Előd elmondta, hogy ennek az elismervénynek az alapján a Bukaresti Törvényszék elutasította a panaszukat, amelyben a rágalmazók elmarasztalását kérték, illetve azt, hogy az Antena 3-at cáfolat közzétételére kötelezzék. Ezenkívül 30 ezer euró sérelmi díjat, erkölcsi kártérítést kértek Filip Teodorescutól, Mihai Gideától, illetve az Antena 3-tól, Ioan Talpeştől pedig 15 ezer eurót. Kincses szerint ezt az összeget Tőkés László jótékonysági célra fordította volna, illetve „az is a szerepe lett volna, hogy vegye el a kedvét azoknak, akik szekusszcenárió alapján folyamatosan pocskondiázzák Tőkés Lászlót, a becsületébe és emberi méltóságába gázolnak”. 

A két évvel ezelőtti, 2019. december 6-i fellebbezési tárgyaláson a Bukaresti Táblabíróság nem volt hajlandó kihallgatni a két tanút, akik igazolták volna, hogy tényleg a református egyház küldte a 20 ezer forintot, mert nem volt tolmács, aki magyarról románra fordította volna a szöveget. 

„A döntés megállapította, hogy megtörtént a polgárjogi kár-okozás a két szekus és az Antena 3 részéről. Mindössze háromezer lejes perköltséget állapítottak meg, holott tízszer annyiba került az egész, és 1 lejre csökkentették az erkölcsi kártérítést, ami azt jelenti, hogy egy szekus 1 lejt kitesz az asztalra, és nyugodtan mondhatja, hogy Tőkés László hazaáruló”. 

Kincses Előd elmondása szerint a Legfelsőbb Ítélőtábla polgári tanácsával tárgyalt Bukarestben, és a tanács helyt adott mind Tőkés László, mind Ioan Talpeş fellebbezésének, aki az 1 lejt vitatta, és elrendelték az ügy újratárgyalását a Bukaresti Táblabíróságon, amelyre valamikor ősszel kerül sor. „Remélem, el fogják rendelni a cáfolat közzétételét, és reális, visszatartó erejű erkölcsi kártérítést ítélnek meg” – mondta az ügyvéd.

„Csak ott van szabadság, ahol az igazság is elevenen él” 

Tőkés László a Népújságnak a következőket nyilatkozta: „A Bukaresti Legfelsőbb Ítélőtábla legutóbbi döntését másik két peres ügyem összefüggésében nézem. Emlékeztetek rá, hogy az Európai Emberjogi Bíróság a székely és a partiumi zászló ügyében hozott határozatot egy hónappal ezelőtt, és igazat adott nekünk, amikor kitűztük ezeket a zászlókat az európai parlamenti irodám homlokzatára. Egy másik peres ügy a Románia Csillaga kitüntetés visszavonásával kapcsolatos. A Bukaresti Legfelsőbb Bíróság ezt az ügyet is visszautalta a Bukaresti Táblabíróság hatáskörébe újratárgyalásra. És most a Legfelsőbb Ítélőtábla hasonló határozatot hozott. Vagyis ezek a hosszúra nyúló, évek óta tartó perek – az utóbbi kettőre gondolok – tovább folytatódnak, esélyt nyújtva arra, hogy igazság szolgáltassék”.

Tőkés szerint módszertani jelentősége van a perek végtelenségig való elhúzódásának, de mégis esélyt jelentenek arra, hogy kiderüljön az igazság. „Elvonatkoztatva a személyemtől, látni való, hogy mind a kettő a temesvári forradalom hitelét rontja, és a magyarság alapvető jogait, valamint az emberi jogokat sérti, hiszen a véleménynyilvánítás szabadsága emelhető ki mindkét esetben: a kitüntetésem ügyében a magyarellenesség kérdése és a temesvári forradalom hitelének a rontása vehető észre”. 

Kijelentette: „Az igazságért harcot tovább kell folytatni. Hálás vagyok Kincses Előd ügyvéd úrnak, hogy már a Ceauşescu-korszaktól kezdve, majd annak bukása után is kiveszi a részét ebből a harcból. Megvédjük a forradalom becsületét, hiszen a Románia Csillaga kitüntetés az egész temesvári román–magyar összefogásról szól, és a román alkotmányban is benne foglaltatik, hogy a forradalom ideáljait nem szabad megsérteni. Ha egy hazaáruló járult volna hozzá a forradalom kirobbantásához, az teljesen mást jelentene, de ha magyar irredentáknak és hazaárulóknak lenne tulajdonítható, akkor tulajdonképpen a forradalom eszméjét sérti. Sérti a román alkotmányt és a román–magyar kapcsolatokat. Ezért tartom fontosnak ezt a pereskedést. El is lehetne menni mellettük, ha csak személyes ügyként fognánk fel, de összefüggéseik miatt magyar ügynek tekinthetők. Remélem, hogy ennek a pernek és a Románia Csillagával kapcsolatos pernek a kimenetele jó lesz, és ezáltal beigazolódik, hogy az igazságért harcolni kell, csak ott van szabadság, ahol az igazság is elevenen él” – mondta az EMNT elnöke.