2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sajtótájékoztató az Azomureşnél

Csütörtökön délben a marosvásárhelyi Azomureş vegyi kombinát gyűléstermében sajtótájékoztatót tartott a gyár vezetősége és a katasztrófavédelmi felügyelőség képviselői, ahol a 7-én hajnalban történt robbanás eddig kiderített okait részletezték, és arról is beszéltek a média képviselőinek, hogy mennyire biztonságos az üzem, mikorra hozzák nyilvánosságra a kivizsgálás végleges eredményeit. A sajtótájékoztatón jelen volt Harri Kiiski, az Azomureş vezérigazgatója, Aurel Botezan műszaki igazgató, Ovidiu Crăciun, az üzem vezetője, Steliana Petraş humánerőforrás-, munkaegészségügyi és biztonsági, valamint környezetvédelmi igazgató, Ovidiu Maior sajtószóvivő és Cristian Buhăianu ezredes, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség parancsnokhelyettese. 

Fotó: Nagy Tibor


Július 7-én az Azomureş műszaki szakértői, az országos és a helyi katasztrófavédelmi felügyelőség, valamint a környezetvédelmi őrség, környezetvédelmi ügynökség, a megyei rendőr-felügyelőség és a megyei munkaügyi felügyelőség képviselőivel megvizsgálták a robbanás helyszínét, és a munkakörüknek megfelelő sajátos ellenőrzést is végeztek. Megállapították, hogy a robbanást a 3-as számú ammóniaegység szintézisgázt szállító vezetéke hegesztés alatti részének repedése okozta. 

Az egység májustól főjavítás alatt állt, és amint fokozatosan üzembe helyezték a berendezéseket, a 134,8 bar nyomással közlekedtetett, szintézisgázt szállító vezetéken keletkezett a hiba. A keverékgáz összetétele 75%-ban hidrogén, 25%-ban nitrogén. A hirtelen nagy mennyiségben kitört keverékgáz fő összetevője, a hidrogén igencsak robbanékony, a levegővel való találkozáskor a hőmérséklete és a súrlódás következtében felrobbant és meggyulladt.

A tűz akkor oltódott el, amikor a vezetékből már nem áramlott ki a gáz, ugyanis a vezetékbeli nyomás csökkenésével leállt a szintézistornyot ellátó szivattyú, ugyanakkor az incidenst követően a vezérlőteremben levő kezelő a vészhelyzeti gombbal azonnal leállította az egész berendezést. A tűzoltóparancsnok-helyettes hozzátette, meggyulladt néhány műanyag borítású vezeték, berendezés, ezeket kellett eloltani. A sérülést szenvedett kolléga az egység területén levő vezérlőkabinban volt, és ott követte a visszaállítás folyamatának műszaki-technikai mutatóit, miközben elrobbant a vezeték, és a nyomás a kabin ablakát is betörte, ennek szilánkjai hasították fel a karját. 

A 3-as számú ammóniaegységet leállították, mintegy két hónapba telik a sérült berendezések megjavítása, utána következik a magasnyomású berendezéseket, kazánokat, emelőszerkezeteket és tartályokat ellenőrző állami felügyelőség (románul Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat, rövidítve ISCIR) általi engedélyeztetés, majd ismét üzembe helyezik a berendezéseket. 

Cristian Buhăianu ezredes kiemelte, azért nem történt nagyobb katasztrófa, mert a gyártelepen és az egységnél dolgozók tudták, mit kell tegyenek ilyen helyzetben, és ennek megfelelően – az előírt eljárásokat könyvszerűen betartva – intézkedtek. 

Az illusztráción bekarikázva a meghibásodott vezetékrész látható 


A szóban forgó vezeték használatára 2013. július 30-án bocsátotta ki az ISCIR az engedélyt. Aurel Botezan műszaki igazgató elmagyarázta, hogy a 60 éve üzembe helyezett gyárban több ezer olyan berendezés, vezeték van, amelyek a jelenlegi szabályok, szabványok szerint üzemelnek, de ahogy a régi gépkocsik esetében, ezeket – az EU és Románia által 2010-ben elfogadott és alkalmazott törvény által előírt műszaki feltételeknek  megfelelően – rendszeresen és gyakrabban ellenőrzik, és ha megfelelnek a szabályoknak, akkor időszakosan meghosszabbítják az üzemeltetési időt. A felrobbant vezetéket legutóbb 2019-ben ellenőrizték, akkor nem találtak kivetnivalót rajta, és 2022 januárjáig meghosszabbították az engedélyt. Ami nem azt jelenti, hogy ezután ki kell vonni a használatból. 

– Számunkra is érthetetlen esemény történt, ezért érdekünk, hogy minél előbb a berendezést nem érintő, tönkretevő külső és belső vizsgálattal állapítsuk meg, mi vezetett a katasztrófát kiváltó okhoz. Az elkövetkezendő időszakban az ISCIR országos szakértői is alapos vizsgálatnak vetik alá a berendezést, hiszen mindnyájunk érdeke, hogy műszakilag pontos választ kapjunk. Ipari egységként a nagy környezeti veszélyt jelentő egységekre vonatkozó törvénykezést (SEVESO) követjük. Ennek megfelelően biztonsági szempontból a legkisebb valószínűséggel előforduló, de nagy hatású eseménynek voltunk tanúi, amelynek következményeit a biztonsági eljárások alkalmazása, a saját és a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség, kollégáink és a hatóságok azonnali közbelépésének köszönhetően minimalizáltuk – mondta a műszaki igazgató. 

Újságírók kérdéseire válaszként megtudtuk, hogy a lakosság számára a legveszélyesebb a nagy mennyiségű ammóniaszivárgás lenne. Ennek terjedése azonban az időjárástól is függ. Az ilyen esetekre is van katasztrófavédelmi terv. Ilyenkor nem csak a katasztrófavédelmi felügyelőség, az ipari egység, hanem elsősorban a közigazgatási egységek – a vészhelyzeti bizottságok koordinálásával – hozzák meg a megfelelő döntéseket. Az ipari egységeknél kötelezően vészhelyzeti terveket kell készíteni, amelyeket jóváhagy a felügyelőség, ennek megfelelően kell adott esetben intézkedni. A kombinátnál rendszeres riasztási, mentési gyakorlatokat végeznek a megyei felügyelőség irányításával, és ennek köszönhetően is sikerült rövid idő alatt hatékonyan fellépni a július 7-i történések során – mondta Cristian Buhăianu ezredes.

A valószínűségszámítások szerint a július 7-i robbanás előre nem látható baleset volt, hiszen a legnehezebb megjósolni a műszaki meghibásodást. Az emberi mulasztást számon lehet kérni, műszaki hiba esetén csak a következményei után lehet majd olyan intézkedéseket foganatosítani, amelyekkel a hasonló esetek kiküszöbölhetők – tette hozzá az ezredes és a gyár műszaki igazgatója. 

Arra a kérdésre, hogy Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere referendumot kezdeményezne a gyár működtetésével kapcsolatosan, Péter Ferenc megyei tanácselnök és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter pedig külföldi kivizsgálást is szorgalmaz, Ovidiu Maior sajtószóvivő elmondta, figyelemmel követik a robbanás körüli nyilatkozatokat, a lakosság reakcióját. A maguk vonalán az esetet jelentették a Fertilizer Europe Egyesületnek, és folyamatosan kapcsolatban állnak Brüsszellel. Jelenleg arra összpontosítanak, hogy mielőbb kiderüljön, milyen műszaki meghibásodás okozta a robbanást, és azon igyekeznek, hogy minél előbb üzembe helyezzék a gyáregységet. 

Biztosítottak arról, hogy az említett hatóságok és intézmények képviselői által végzett alapos kivizsgálás eredményeit, az összesítést követően, nyilvánosságra hozzák. 

Vezérlőterem

Fotó: Nagy Tibor (archív)