2019. december 12., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hírek szerint spórolni készül a kormány, a költségcsökkentő lépések célrétegei a diákok és a speciális nyugdíjakban részesülők lehetnek, de azt néhány héttel korábban már Thália szolgái is megtapasztalhatták, hogy a pénzeszsák nem feneketlen. Az eddigiekből még nem világos, hogy már komoly gondok vannak-e, vagy csak a következő választási kampányra számításba vett kiadásokhoz próbálnak forrásokat átcsoportosítani.

A leginkább az valószínű, hogy az optimista nyilatkozatok dacára is látják odafent, hogy a számvetésnek a széle nem talál a hosszával, és az utóbbi szűk három év kormányzati gyakorlatának megfelelően kiötölnek valamit, aztán remélik, hogy működni is fog. Mert errefele már csak így megy, hogy bár törvény írja elő, hogy a közpénzügyekkel kapcsolatos szabálymódosításokat már az alkalmazás előtt fél évvel végleges formában el kell fogadni, és a világ bármilyen normális helyéhez hasonlóan az ilyen ügyekben hatástanulmány bemutatása és közvita után kellene lépni, nálunk a döntés napjáig legfeljebb a szocdem pártház felső emeletén sejtik, hogy mi alakul, a döntést meg sürgősségi kormányrendelettel hozzák meg. Amúgy ennek a döntéshozatali mechanizmusnak már évszázados hagyománya van a román alföldön, azért is néz ki, és működik úgy ez az ország, ahogyan és amilyennek ismerjük.

Pontosat annyit tudni, hogy a költségvetési hiány még a tavalyi évhez képest is magas, amikor is az esztendőt csak késélen táncolva tudta a saját maga által is vállalt célok mellett lezárni a kormányzat. Így valószínűleg abban járnak, hogy egyelőre a diákok utazási kedvezményeit levágják, és a pofátlanul elszaladt speciális nyugdíjakból is lefaragnak. Az előbbi réteg amúgy sem kormányoldali szavazó, az utóbbi óriási nyugdíjai pedig a stabil szavazóbázisuk szemét is szúrják. Ennyi spórlás azért még korántsem biztos, hogy elegendő lesz, mert az év eddigi szakaszában a gazdasági növekedés meg sem közelítette azt a kulcsszámot, amellyel a költségvetést megtervezték, ráadásul az év második felében egyes elemzők szerint lassulni fog a növekedés ritmusa. Tehát minden esély adott, hogy az év második felében további juttatásokat, pótlékokat faragjanak le. Ha közben netán sikerülne korteshadjáratokban felhasználható alapokat is félretenni, azokból elsősorban a regáti önkormányzatok kapnak majd a kampány előtt. De az eddigi jelek alapján ott sem lesz nagy dőzsölés.