2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

EP-választások 2019

 Május 15-én 21 és 22.30 óra között kerül sor az Európai Bizottság elnöki posztjára jelöltek vitájára az Európai Parlament plenáris üléstermében. Ez az egyetlen vita, amelyen a Bizottság elnöki posztjára pályázó összes jelölt részt vesz. A nyitóbeszédek sorrendjét április 4-én sorshúzással döntötték el:

Jelöltek: 1. Nico CUÉ, Európai Baloldal (EL), 2. Ska KELLER, Európai Zöldek Pártja (EGP), 

3. Jan ZAHRADIL, Konzervatívok és Reformerek Európai Szövetsége (ACRE), 4. Margrethe VESTAGER, Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE), 5. Manfred WEBER, Európai Néppárt (EPP), 6. Frans TIMMERMANS, Európai Szocialisták Pártja (PES).

 A vita Eurovision által összeállított témái között többek között ezek szerepelnek: Az én Európám: hogyan néz ki?, Környezetvédelem, valamint Értékeink és a világ.

A vitát három, az Eurovision által kiválasztott újságíró vezeti: a kérdéseket Emilie Tran Nguyen (France Télévisions) és Markus Preiss (ARD Germany) teszi fel, míg a közösségi médiában zajló vitáról és az oda érkező kérdésekről Annastiina Heikkilä (YLE Finland) számol be. 

A plenáris üléstermet tévéstúdióvá alakítják, és a vitát élőben közvetít az EBU (Eurovision) és az EbS. A 23 nyelven (az online streamingeléshez jelnyelven is) sugárzott vitát a televíziók és online platformok ingyenesen átvehetik.

A belépéshez az éves intézményközi belépővel rendelkező újságíróknak nincsen szükségük egyéb akkreditációra. Az ilyen belépővel nem rendelkezőknek viszont május 10-ig regisztrálhattak az online regisztrációs felületen, vagy május 14-ig e-mailt kell küldeniük a media.accreditation@ep.europa.eu címre.

A plenáris ülés terméből a közönség is követheti a vitát, ehhez május 13-ig helyet kell foglalni a bookingsEE2019@ep.europa.eu e-mail-címen. Azonban a plenáris terem üléshelyei nem használhatók munkaállomásként, és a közönségnek végig ülve kell maradnia a helyén.

A tudósítók számára a Paul-Henri Spaak (PHS) épület földszintjén található sajtóterem éjfel után egyig nyitva tart. Emellett két további terem: a plenáris ülésteremmel szemben található PHS 3C50 és az ülésterem alatti PHS 1A2 is az újságírók rendelkezésére áll, itt is élőben követhető a vita a kivetítőkről.

Az Európai Parlament audiovizuális berendezései és eszközei az esemény során végig igénybe vehetők. Az előzetes foglalásokat szintén a bookingsEE2019@ep.europa.eu címre kell küldeni.

(Forrás: az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája)