2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A járványügyi helyzet függvényében mind a dolgozatírást, mind a tantárgyversenyeket online bonyolíthatják le, de ha az események úgy kívánják, mindkettőt el fogják törölni, ahogy márciusban tették – nyilatkozta Monica Anisie oktatásügyi miniszter egy televízióinterjúban.
A helyzet megítélése nem egységes: vannak szakemberek, akik a digitális változat mellett foglalnak állást, mások szerint – mivel a távoktatás még a mai napig sem elérhető minden romániai iskolás számára – az oktatásban való részvételhez és az egyenlő elbíráláshoz való alkotmányos joguk sérülne, ha az online változat maradna érvényben.
Ugyancsak az említett adásban hangzott el, hogy a digitális oktatásnak a tananyag nagy méretű csökkentésével kell járnia, le kell mondani bizonyos fejezetekről, rövidíteni kell a tanórák időtartamát, hogy a diákok ne töltsenek sok időt a képernyő előtt, sőt a miniszter szerint az interdiszciplináris, azaz például két tantárgy összevont oktatása is ajánlatos lenne.

Közös részvétellel a változásért

Mint már tudósítottunk róla, Monica Anisie tanügyminiszter paradigmaváltást szeretne elérni a közoktatásban a SMART – Edu elnevezésű program segítségével. A SMART betűszó, korszerű, hozzáférhető, digitális forrásokon és technológiákon alapuló iskolát jelent, amely minden diák számára minőségi oktatást biztosít.
A SMART program meghirdetését megelőzte a múlt hét elején elindított meghallgatás a digitális oktatás stratégiájáról, amelyben az életre szóló digitális kompetenciák kialakítása, a pedagógusok folyamatos digitális képzése mellett egy sor követelményről várja a miniszter a hozzáértők véleményét a szaktárca honlapján közzétett felhívásra adott válaszként. Az új program kapcsán magánvállalkozások, nemkormányzati szervezetek, nagy cégek képviselőinek a hozzájárulására is számít (www.smart.edu.ro).

Egységes nyilvántartás az egyetemi diplomákról

A közoktatás- és kutatásügyi miniszter valamennyi romániai felsőoktatási intézménytől azt kéri, hogy november 2-ától kezdődően 30 napon belül vezessenek be minden törvény által előírt szükséges módosítást a Romániai Egyetemek Egységes Anyakönyvi Rendszerébe (RMUR). Ennek tartalmaznia kell az (alapfokú, mesteri, doktori és egyéb) egyetemi tanulmányokról az állami és magánegyetemeken kibocsátott sor- és szériaszámot, valamint a doktorátusvezetők nevét minden doktori címet szerzett hallgató esetében.
Az elektronikus regiszter a 2011. évi közoktatási törvény 201. cikkelye alapján jött létre, de csak 2016-ban vált működőképessé, miután minden egyetem intézményi szerződésébe (contract instituţional) bekerült az adatok közlésének kötelezettsége, majd a regisztert 2018-ban módosították.
Ha a törvényes előírás megvalósul, a regiszterbe minden adat bekerül, és a Közoktatási és Kutatási Minisztériumban egy központosított adatbázis jön létre az egyetemi oklevelekről és igazolványokról, akkor mindez a modern Románia felé tett lépést jelenti – hangsúlyozta Monica Anisie.