2020. szeptember 24., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hivatalosan is bejelentették, hogy elmarad az idén nyárra tervezett, immár negyedik AWAKE fesztivál. Az ország első boutique-fesztiváljának szervezői nemrég közleményben tudatták, hogy az idén nem kerül sor a nagy érdeklődésnek örvendő egyedi és nívós összművészeti eseménysorozatra. 

Az idei AWAKE fesztiválra is a gernyeszegi Teleki-kastély kertjében került volna sor augusztus 14-e és 16-a között, olyan nevekkel, előadókkal és együttesekkel a repertoáron, mint JP Cooper, Asaf Avidan, White Lies, Dubioza Kolektiv, Viţa de Vie „În Corzi”, Asian Dub Foundation, Dimension, Camo & Krooked. Sajnos, az összes koncert – ahogyan a fesztivál is – elmarad.

„Hatalmas sajnálattal közöljük, hogy az AWAKE 2020-as kiadása nem kerül megrendezésre. Ezt a fájdalmas döntést az utóbbi hetekben kialakult országos és nemzetközi helyzetet hosszasan figyelemmel kísérve és mérlegelve hoztuk meg. Lelassultak a jegyeladások, befagytak a partnereink és támogatóink költségvetési alapjai, elkezdődtek és elkerülhetetlenül folytatódni fognak az előadók fellépéseinek, turnéinak késleltetései, átszervezései és elmaradásai. Mindezek mellett, a jelenlegi helyzetben a fesztiválunkat szervező, igencsak népes tömeg koordinálása nagyon nagy feladat lenne. Szinte lehetetlen a több tíz és száz főből álló, különböző területeken és városokban aktívan dolgozó szervezőcsapataink munkájának összehangolása anélkül, hogy találkozhatnánk, ezért úgy döntöttünk, hogy ebben a nehéz helyzetben összefogunk, és mindannyiunk biztonságát tartjuk a legfőbb célunknak. 

Nagyon fontos számunkra a művészeink közössége és mindaz, amit együtt létrehoztunk az AWAKE-ra kilátogató közönségért. Természetesen nem számítottunk arra, hogy ilyesmi történik a negyedik kiadással, de a koronavírus által okozott társadalmi és gazdasági helyzet megakadályoz bennünket abban, hogy kompromisszummentes fesztivált szervezhessünk.

Már az első AWAKE esetében is az volt a célunk, hogy egy összetett, egyedi és gazdag élményeket kínáló, tapasztalatokat eredményező fesztivált szervezzünk. És ugyanez marad a célunk a 2021-es AWAKE esetében is” – nyilatkozta Laura Coroianu fesztiváligazgató.

Az előző években többek között olyan világhírű együttesek és előadók léptek fel a gernyeszegi kastély kertjében, mint Morcheeba, Knife Party, Tom Odell, Milky Chance, The Subways, Fink, Pussy Riot, Netsky, Wilkinson, AJ Tracey és Enter Shikari. Az AWAKE szervezői ígérik, hogy a jelenlegi nehéz helyzet ellenére jövőre erejük teljében térnek vissza. 

Az innovatív és összművészeti jellegű szabadtéri AWAKE fesztivál az elmúlt évek alatt méltán szerzett nevet magának a hazai zeneiparban, koncepcióját a zene, a képzőművészetek és a vizuális művészetek összhatása, a gyönyörű és egyedi helyszín, a különböző kreatív műhelymunkák és beszélgetések, a fesztiválmozi, a fesztiválszínház és a szabadtéri fesztiválkönyvtár határozta meg.

Az idei eseményre árult jegyek továbbra is megvásárolhatók, és a jövő évi AWAKE-re lesznek érvényesek. Azok a vásárlók, akik vissza szeretnék igényelni a jegyek árát, megtehetik ott, ahol megvásárolták őket. Az internetes jegyvásárlások esetében a jegyek árának visszatérítéséhez szükséges kérvények az alábbi linkeken érhetők el: labilet – https://www.iabilet.ro/anulare, Eventim: https://service.eventim.ro/cerere-returnare-bilete/.

Fotó: Antalfi Imola (archiv)