2020. január 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az óvodások mellé kísérő kell

Hétfőn délelőtt a marosvásárhelyi sportcsarnokban a megyei közlekedésrendészet képviselői találkoztak a megyei közigazgatási egységeknél működtetett iskolabuszok vezetőivel. Andone Marius főfelügyelő és Filip Daniel felügyelő azért kezdeményezték a megbeszélést, hogy az iskolakezdés előtt a járműveket működtetők tegyék rendbe a szükséges okiratokat és hozzák megfelelő műszaki állapotba az autóbuszokat. 

Felhívták a figyelmet arra, hogy minden járművezető ellenőrizze a szükséges iratok (jogosítvány, forgalmi engedély, biztosítás) határidejét, továbbá végeztessék el a jármű műszaki vizsgálatát. Felkérték a jelenlevőket, hogy a mikrobuszokat csak a célnak megfelelően használják, mert volt az országban olyan visszajelzés, hogy állatokat, mezőgazdasági termékenyet is szállítottak velük. Továbbá azt javasolták, hogy amennyiben a járművezető az autó használatát megelőző napon szeszes italt fogyasztott, inkább kérjen helyettesítőt, minthogy balesetet okozzon. „Gyerekeket szállítanak, nagy a felelősségük, ennek a tudatában üljenek kormánykerék mögé” – hangsúlyozta a rendőrtiszt. 

A járművezetők elmondták, szakmabeliek, nem lesz gond. Az egyikük javasolta, hogy a rendőrök ne csak a gyerekeknek, hanem néha a szüleiknek is tartsanak felkészítőt a forgalmi szabályokból, ugyanis volt eset, amikor megkérték az illetőt, hogy a gyereket ne a jármű mögött vezesse át az úttesten, mert az balesetveszélyes, erre a szülő „megsértődött”. A rendőrök felhívták a figyelmet arra, hogy legyenek óvatosabbak, ne várakozzanak a busszal útkereszteződéseknél – a kilátást akadályozva. Többen a kijelölt parkolóhelyeket hiányolták. Erre azt javasolták, hogy a működtető helyi tanácsok, ahol még nincs, alakítsanak ki – nem az úttesten, járdán, hanem ettől távolabb, de az oktatási intézmények közelében – parkoló- vagy megállóhelyeket. 

Többen azt kérdezték, hogy milyen szabályok vonatkoznak a három év alattiak, az óvodások és bölcsődések szállítására, ugyanis a községek 80%-ában a kisebb falvakból kisgyerekeket is szállítanak a községközpontban levő óvodákba. A rendőr ajánlotta, hogy mindenképpen legyen kísérő a járművön, és be kell tartani a forgalmi rendszabályt, ami előírja, hogy ez esetben gyerekszéket kell helyezni a székekre. Erről pedig szintén az üzemeltetőnek, az iskolának, illetve a polgármesteri hivatalnak kell gondoskodnia.

A rendőrök továbbá elmondták, bár még távol van, készítsék fel a téli időszakra is a járműveket, szerezzék be a téli gumikat, tegyék rendbe a fűtésrendszert. Kiderült, vannak mikrobuszok, amelynek nincs klímaberendezése, az újabb típusokat már ellátták vele. 

A rendőrség nyilvántartása szerint megyénkben 118 iskolabusz van. Ezek közül a sportcsarnok előtt parkolókat a helyszínen ellenőrizték, a gépkocsivezetők okirataival együtt. Azt ígérték, hogy mindegyik jármű és sofőrje átesik ezen a vizsgálaton, hiszen mindannyian a gyerekek életéért felelnek, és jobb megelőzni a bajt, mint utána keresni a felelőst.  

Fotó: Nagy Tibor