2020. július 12., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az új helyszín a volt munkaorvostani intézmény épülete

Előreláthatólag néhány hónapon belül új helyszínre költöztetik a marosvásárhelyi 2-es számú fertőzőklinikát, amely talán a város egyik legrosszabb állapotban lévő egészségügyi épülete. A költözés után a Meggyesfalvi negyedbeli volt munkaorvostani klinika épületében fogadják majd az ellátásra szoruló pácienseket – tájékozatta lapunkat dr. Ovidiu Gîrbovan, a Maros Megyei Klinikai Kórház menedzsere. 

A Dózsa György utcai 2-es számú fertőzőklinika épülete évek óta nagyon tönkrement, átfogó külső-belső felújítást régóta nem végeztek rajta. A tavalyi sárgaságjárványkor szinte folyamatosan tele volt a klinika, és nagyon sok páciens panaszkodott az intézményben uralkodó körülményekre. 

Dr. Ovidiu Gîrbovan kórházmenedzser lapunk érdeklődésére elmondta, tisztában vannak az ott uralkodó állapotokkal, azzal, hogy az épület nem felel meg azoknak a követelményeknek, amelyek a páciensek, főként a fertőző betegségekben szenvedők ellátásához szükségesek, ezért új helyszínre költöztetik az intézményt. A Maros Megyei Tanács, amelynek az alárendeltségébe tartozik a Maros Megyei Klinikai Kórház, 800 ezer lejt hagyott jóvá, amiből rendbe teszik az új helyszínt, a 

Meggyesfalvi negyedbeli Hunyadi utcában a volt munkaorvostani klinika épületét. A tébécépreventóriumot elköltöztetik onnan. 

A menedzser hozzátette, a Hunyadi utcai épület kisebb javításokra szorul, a helyiségeket át kell alakítani úgy, hogy azok megfeleljenek az előírásoknak. A kórház vezetőségének sikerült megszereznie a szükséges jóváhagyásokat, engedélyeket, a napokban kellett sor kerüljön a versenytárgyalásra, hogy kiválasszák a kivitelezőt a felújításra. Remélhetőleg pár hónapon belül sikerül befejezni, és elköltözhetnek. 


Az onkológia is költözik – ideiglenesen

A kórházmenedzsertől azt is megtudtuk, hogy ideiglenesen elköltöztetik az onkológiai klinikát, erre azért van szükség, hogy korszerűsítsék az épületet, amihez a finanszírozást az egészségügyi minisztérium biztosította. Ez időre az onkológiai klinikát a Kövesdombra, a koraszülötteket ellátó klinika épületébe költöztetik, a koraszülöttrészleg pedig az orvosi egyetem szomszédságában lévő gyermekklinika épületében kapott helyet. A menedzser szerint már elkezdték a kövesdombi klinika épületén a munkát, hogy az alkalmas legyen a rákos betegek ellátására, és amint ezt befejezik, nekilátnak a költözésnek. 

Fotó: Vajda György