2021. január 28., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nemrégiben hozzáláttak Szentgericén a Jakab Elek-emlékpark kivitelezéséhez. Első lépésben a területet körülvevő kerítést építik fel – tudtuk meg Varró-Bodoczi Barna helyi unitárius lelkésztől. 

A gyülekezet egy, az egyházközség tulajdonában álló területen, az egykori művelődési otthon helyén emlékhelyet alakít ki az 1848–49-es szabadságharcban részt vett 58 helyi férfi, valamint a falu szülöttje, Jakab Elek történész, levéltáros, jogász és szabadságharcos tiszteletére. Az elképzelést a Bethlen Gábor Alap egymillió forinttal támogatja, ennek nagy részét Jakab Elek szobrának elkészítésére, kisebb hányadát a park kialakítására fordítják. A tervek már a tavaly elkészültek, idén elkészült a szobor öntőmintája is, a művész eleget tett a feladatának, s hamarosan megöntik a szobrot is, legkésőbb a következő év elején.

A parképítésre szánt összeg a kerítés anyagának egy részére elegendő, de az alapásás és az ezután következő tereprendezés gépi munkáihoz már nem. Az időjárási viszonyok miatt a parképítési munkálatok már csak a következő évben folytatódnak. A járványügyi helyzet miatt az engedélyeztetés is elhúzódott, nem tudtak minden dokumentumot időben beszerezni, és mivel előreláthatólag a járvány egy ideig még tartani fog, és így az engedélyezési folyamat sem megy gyorsabban, az avatás legmegfelelőbb időpontjának jövő év szeptemberének végét, az őszi hálaadás ünnepét látja a lelkész.

A 200 éve született Jakab Elek szobrát és az egykori szabadságharcos szentgericeiek emlékművét az eredeti elképzelés szerint már idén szerették volna felállítani, előbb márcus 15-ére, majd az őszi hálaadási ünnepségre gondoltak, de az elhúzódó járvány miatt már a jövő őszi időpontnak is örülni tudnának a szentgericeiek.

A kerítést építik, idén még a tereprendezés várható 

Fotó: Gligor Róbert László