2020. július 12., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kétévente az év első hónapjában kerül sor az Afrika-kupára. Idén immár 28. alkalommal, két házigazdával, ugyanakkor olyan sztárcsapatok nélkül, mint Kamerun, Nigéria, vagy éppen a legutóbbi három tornát megnyerő Egyiptom.

Kétévente az év első hónapjában kerül sor az Afrika-kupára. Idén immár 28. alkalommal, két házigazdával, ugyanakkor olyan sztárcsapatok nélkül, mint Kamerun, Nigéria, vagy éppen a legutóbbi három tornát megnyerő Egyiptom. Hiányzik továbbá a két Kongó, Algéria, a Dél-afrikai Köztársaság és Etiópia is – a nyolc válogatott eddig összesen 19 aranyérmet szerzett. Ugyanakkor jó néhány sztár elbocsátást kapott az európai klubcsapatától, így ott lesz a február 12-i döntővel véget érő tornán.

A két legesélyesebb csapat Elefántcsontpart (az ANK részvételi rekordere, 18 jelenléttel) és Ghána (eddig négyszer nyerte meg a kontinenstornát: 1963, 1965, 1978, 1982). Ugyanakkor meglepetést okozhat az Arab Tavasz során „felszabadult” Tunézia (legutóbb 2004-ben nyert) és Líbia (veretlenül jutott ki a tornára, pedig selejtezőit – éppen a forradalom miatt – nem játszhatta hazai környezetben). S nem szabad teljesen leírni a két házigazdát, Egyenlítői Guineát és Gabont sem. Persze mellettük leginkább a statisztika szól, hiszen egyik együttes sem számít túl erősnek, ugyanakkor az eddigi 27 tornán 11 alkalommal a házigazda diadalmaskodott. Motiváló lehet az is, hogy Egyenlítői Guinea válogatottjának egymillió dolláros prémiumot ajánlottak fel. Ráadásul a szombati nyitómérkőzésen legyőzte Líbiát.

Szakvezetőként két legenda is jelen lesz, Malit a francia Alain Giressé irányítja, míg Marokkó kispadján a belga Eric Gerets ül. A szudáni válogatottban csak hazai játékosok szerepelnek, míg Elefántcsontpart együttesében egyetlen, a hazai bajnokságban játszó futballista sincs. A román első osztályban játszó afrikai légiósok közül jelen lesz a Dinamo Burkina Fasó-i középpályása, Djakaridja Koné, valamint a kolozsvári U-t erősítő guineai Habib Baldé védő.

Három újonc van a tornán: a házigazda Egyenlítői Guinea mellett Botswana és Niger.

A tervek szerint ez az utolsó Afrikai Nemzetek Kupája, amelyet páros évben rendeznek meg, mert hatalmas terhelésnek számít négyévente, hogy a kontinenstorna mellett a világbajnokságra kijutó válogatottak fél éven belül két kiemelt sorozatban is helyt kell álljanak. A következő, 2013-as torna házigazdája a Dél-afrikai Köztársaság lesz.

Eredmények:

Egyenlítői Guinea – Líbia 1-0 (0-0), gól: Balboa (87.)

Szenegál – Zambia 1-2 (0-2), gólok: N’Doye (74.), illetve Mayuka (12.), Kalaba (20.)

A csoportösszeállítás:

A csoport: Egyenlítői Guinea, Líbia, Szenegál, Zambia

B csoport: Elefántcsontpart, Szudán, Burkina Faso, Angola

C csoport: Gabon, Niger, Marokkó, Tunézia

D csoport: Ghána, Botswana, Mali, Guinea