2021. március 7., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elkezdődött pénteken a koronavírus elleni oltási kampány második szakasza, amelyben a magas kockázatú kategóriákba tartozó személyek, illetve azok kapják meg a vakcinát, akik kulcsfontosságú területen dolgoznak.
Pénteken beoltották Klaus Iohannis államfőt is.
A magas kockázatúak kategóriájába tartoznak a 65 év feletti felnőttek, valamint – kortól függetlenül – a krónikus betegségekben szenvedők.
A koronavírus elleni oltással kapcsolatos tevékenységek koordinálásával foglalkozó országos bizottság szerint a „krónikus betegségek” kategóriájába tartoznak a következők:
* cukorbetegség;
* elhízás;
* egyéb anyagcsere-betegségek, beleértve a veleszületett betegségeket is;
* szív- és érrendszeri betegségek;
* vesebetegségek;
* daganatos betegségek;
* tüdőbetegségek;
* neurológiai rendellenességek, beleértve a Down-szindrómát;
* közepes/súlyos májbetegségek;
* autoimmun betegségek;
* súlyos immunszuppresszió: transzplantált betegek, biológiai vagy hosszú távú kortikoszteroid-terápián átesett betegek, HIV/AIDS fertőzött betegek.
Ebben a szakaszban immunizálják azokat is, akik kulcsfontosságú területeken dolgoznak:
* elnöki hivatal, parlament, kormány, minisztériumok és a nekik alárendelt intézmények alkalmazottai;
* a védelem, a közrend, a nemzetbiztonság és az igazságszolgáltatás területén dolgozók;
* a létfontosságú gazdasági ágazatok munkatársai a következő területekről: alapvető élelmiszerek (pékség, tejtermékek, hús, gyümölcsök és zöldségek) feldolgozása, szállítása és forgalmazása; vízüzemek, víztisztító állomások, vízelosztás; erőművek, villamos energia előállítása, továbbítása és elosztása; gáztermelő, -szállító és -elosztó egységek; folyékony és szilárd tüzelőanyagok előállítását, szállítását és forgalmazását ellátó egységek; gyógyszerek és egészségügyi anyagok gyártása, szállítása és forgalmazása; személy- és árufuvarozás; vasúti csomópontok, polgári és katonai repülőterek, kikötők; kommunikáció (Speciális Távközlési Szolgálat, közszolgálati rádió és televízió); iskolai és óvodai alkalmazottak; postai és futárszolgálatok személyzete; a vallási felekezetek személyzete; a médiának a SARS-CoV-2 fertőzés fokozott kockázatának kitett tevékenységet folytató munkatársai (pl. akik a kórházakból tudósítanak); hulladékkezelő személyzet. (Agerpres)