2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nyárádszereda volt az első állomása

a Maros megyei RMDSZ által útnak indított Agrárkaravánnak. Kedden délután az APIA, az AFIR és a Pro Economica alapítvány munkatársai ismertették a nyárádmenti gazdákkal az éppen elérhető vagy várható pályázati lehetőségeket, mezőgazdasági támogatásokat.

Az érdeklődő közönséget Tóth Sándor házigazda polgármester üdvözölte, kifejezte reményét, hogy ezeknek a találkozóknak gazdasági haszna is lesz. Péter Ferenc, a megyei RMDSZ elnöke szerint Maros megye büszke lehet a mezőgazdasági potenciáljára, hiszen a megye 66 százaléka mezőgazdasági terület, a megyei össztermék 22 százalékát a mezőgazdaság adja, és ennek több ágazatában is országos éllovas a megye. Az RMDSZ egyik idei prioritása támogatni a mezőgazdaságból élőket, ezért indította útjára a karavánt. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a szakemberek bemutatják az elkövetkező időszakban hasznosítható lehetőségeket, de Magyarország kormányának is fontos a határon túli területek mezőgazdasági fejlesztése, és a beindult falugazdász program is hasznos lehet ebben és a gazdák képviseletében. Politikusként hangsúlyozta: nem mindegy, hogy május 26. után ki fogja vezetni az Európai Uniót, egy olyan pártszövetség, amelynek fontos a gazdatársadalom, vagy egy olyan, amelynek másodlagos kérdés, hogy mi történik a gazdákkal. A Székely Gazdaszervezetek Egyesülete részéről Szabó Árpád beszélt az európai közös agrárpolitikáról. Sokan azt szeretnék, ha a 2021–2027 időszakban csökkentenék a vidékfejlesztési és közvetlen kifizetéseket, viszont számunkra az volna előnyös, ha mindkét pillér megmaradna, hiszen ez megfelel az erdélyi, székelyföldi gazdálkodóknak. Ezért nem mindegy, hogy a jövőben milyen érdekcsoportok jönnek létre az EU-ban, és a pénzt hogyan osztják el. Fontos, hogy olyan erős érdekképviseletünk legyen Brüsszelben, amely támogatja ezeket a kifizetési politikákat – emelte ki.

Szépszámú résztvevő hallgatta végig az előadásokat 
Fotó: Gligor Róbert László


A szakemberek válaszolnak

A megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséget (APIA) képviselő Bordi Kacsó Zsolt aligazgató a következő időszakban kifizetésre kerülő támogatásokat (földalapú, fiatal gazdák, termeléshez kötött és a környezetkímélő gazdálkodást ösztönző) mutatta be, amelyek ebben és a következő évben nem változnak a tavalyhoz viszonyítva, de „hamarosan eldől, hogy mi változik 2021-től”. A vidékfejlesztési ügynökség (AFIR) megyei képviseletében Antal Lehel a „futó” pályázatokról – mint a gyümölcstermesztésre (4.1.a), a mezőgazdasági termék feldolgozására (4.2), a félig önellátó gazdaságok számára (6.3) nyújtott támogatások –  szólva arra biztatta a jelenlevőket, használják ki a lehetőségeket.

A Pro Economica alapítvány munkatársa, Geréb Emőke a Maros-Mezőségen lezárult és a Kolozs-Beszterce térségben elbírálási szakaszban levő gazdaságfejlesztési támogatások eredményeiről és tapasztalatairól beszélt. A székelyföldi térségben már beindították a mezőgazdasági termékek feldolgozását támogató nagyberuházásokat illető pályázatokat, a kistámogatások programjának véglegesítésére és meghirdetésére azonban még várni kell, ám a feltételek a tavalyi kiírásokhoz hasonlóak lesznek, és nemcsak cégek, hanem termelői engedéllyel rendelkező magánszemélyek is pályázhatnak. Ifj. Birtalan István, a Maros megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET) elnöke mezőgazdasági vállalkozóként és EP-képviselőjelöltként arra mutatott rá, hogy a gazdálkodóknak létfontosságú a közvetlen támogatás és a pályázati lehetőség, amit nagyon jól össze kell hangolni. A május 18-19-ére Sáromberkére tervezett Agrománia mezőgazdasági kiállítás szervezőjeként arra hívta fel a gazdák figyelmét, hogy megyénkben újdonságnak számító, modern technológiákat szeretnének bemutatni.


Felülni a vonatra

Az előadások után Antal Lehelt arról kérdeztük, milyen a gazdák pályázási kedve. A vidéket jól ismerő szakember számára sem világos, hogy a méhészeken kívül miért nem nagy az érdeklődés. Egyik lehetséges oknak azt tartja, hogy a gazdák félnek az adózástól, hiszen nyertes pályázat esetén céget kell nyitniuk, pedig még egyetlen nyertes gazda sem panaszkodott amiatt, hogy cége bajba került volna a támogatás következtében. „Aki bátor, felül a vonatra” – emelte ki, utalva a félig önellátó gazdaságoknak szóló 15 ezer eurós támogatás lehívására. Nem nagy, de nem is elhanyagolható összeg, és most már jóval egyszerűbbek a feltételek, kisebb a bürokrácia – mutatott rá.

A gazdák számára fontosak a hasonló bemutatókon szerzett információk, hisz ha nem ismerik a rendszert, nem jutnak támogatáshoz – véli a nyárádszentmártoni Kocsis Endre gazdálkodó, aki azonban lapunknak bevallotta: a munka mellett kevés idejük van a tájékozódásra, de azt sem tartja jónak, hogy egyre inkább az internetes felületeket kell használni, hiszen „a parasztember nem ért ilyesmihez”, és csak segítséggel boldogulhat.

Ahhoz, hogy minél több gazdát tudjanak tájékoztatni, kilenc településre látogatnak el a megyében az Agrárkaravánnal április 2. és május 15. között – mondta el a Népújságnak a megyei RMDSZ ügyvezető elnöke. A szervezet egyik fontos feladatának tartja a közvélemény tájékoztatását, a gazdák gondjait, ezért a karaván célja, hogy ebben az időszakban minél több gazdához eljusson az információ az éppen aktuális pályázatokról és támogatásokról. Számukra fontos, hogy a gazdák első kézből, a támogató intézmények szakembereitől hallják a feltételeket és kapjanak választ kérdéseikre – mondta el Kovács Mihály Levente.

Felvételünk illusztráció 
Fotó: Nagy Tibor (archív)