2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

New Yorkban szerdára virradóra elhunyt Hámos László, az amerikai magyarság egyik ismert személyisége, a Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) társalapítója és elnöke.

A 68 esztendős Hámos László – aki Párizsban született erdélyi és felvidéki magyar szülők gyermekeként – az Egyesült Államokban nőtt fel, és a magyar diaszpóra egyik befolyásos vezetője volt. Kivált a magyarországi rendszerváltozás óta tevékenykedett aktívan a határokon kívül élő erdélyi, felvidéki és kárpátaljai magyarok jogainak védelme érdekében.

Forrás: hhrf.org (Fotó: Antal Erika)


1990-ben ő szervezte meg Tőkés László református püspök első amerikai körútját, majd ezt követően aktívan részt vett határon túli magyar személyiségek, illetve szervezetek washingtoni látogatásainak megszervezésében.

Az általa irányított HHRF – amely New York mellett Budapesten és Kolozsváron is irodát tart fenn – többször mozgósította a nyugati szervezeteket, támogatást gyűjtve a határon túli magyar civil szféra helyzetének javítására, az önfenntartás előmozdítására, a határon túli magyar oktatás és kultúra támogatására.

A HHRF elnökeként Hámos László a többi között tiltakozó dokumentumot nyújtott be a Fehér Háznak a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Református Kollégium visszaállamosítása miatt. Az amerikai törvényhozás magyar frakcióközi csoportja egyik társelnökeként pedig sürgette a román kormányt és az amerikai külügyminisztériumot, hogy lépjen fel az Erdélyben elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása érdekében.

Hámos László rendszeresen részt vett nemzetközi emberi jogi konferenciákon, ahol következetesen kiállt a magyar kisebbségek jogainak érvényesítéséért.

A külhoni magyarság jogvédelmének élharcosa távozott

A külhoni magyar jogvédelem élharcosának nevezte közleményében a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes Hámos Lászlót, a New York-i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) társalapítóját és elnökét, a Magyar Diaszpóra Tanács észak-amerikai regionális elnökét.

Semjén Zsolt az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: Hámos László személyében „a diaszpórában élő magyarság kiemelkedő alakja távozott közülünk”, aki a világban szétszórtságban élő magyar közösségek megmaradásáért folytatott küzdelem élharcosa volt.

Több mint négy évtizedes fáradhatatlan, áldozatos munkájával elévülhetetlen sikereket szerzett nemcsak az amerikai, de az erdélyi, kárpátaljai és a Kárpát-medence többi régiójában élő magyarság megőrzése, jogvédelme és magyar identitásának megerősítése területén – hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes.

Semjén Zsolt rámutatott: Hámos László a határon túli magyarok emberi jogi helyzetének folyamatos figyelésével, a jogsértésekkel szembeni rendszeres és határozott fellépéssel, a külhoni magyar kultúra és oktatás támogatásával nagyban hozzájárult a magyarság határok feletti összetartozásának erősítéséhez, a tengerentúli és a Kárpát-medencei magyar közösségek közötti szálak szorosabbra fűzéséhez.

 „Hámos Lászlót saját halottunknak tekintjük. Együttérzéssel osztozunk családja és a magyar diaszpóra közösségeinek gyászában” – áll Semjén Zsolt közleményében. (MTI)