2020. szeptember 21., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tóth Sándor bemutatta programját

Helyi tanácsosok és a környező községek elöljárói jelenlétében mutatta be a következő évekre szóló fejlesztési programját Nyárádszereda polgármestere, aki szerint „nem egészséges”, ha valaki csak négyéves ciklusban gondolkodik.

Szilárd alapokra építünk! jelszóval folyt a szeredai polgármester idei kampánya, ez foglalja össze azt a fejlesztési elképzelést, amelyet Bocskai-terv néven tett közzé a napokban az elöljáró. Az elmúlt nyolc évben folyamatosan mérték a lakosság „pulzusát”, látják az igényeket, ezeket építik valós projektekké, és valósítják meg. Az elmúlt két mandátum fejlesztéseit három pillérre építette a városvezető: a legtöbb pénzt az oktatásba fektette, hogy a gyerekek jó körülmények között tanulhassanak, de ugyanilyen fontosnak tartotta az infrastruktúra (szenny- és ivóvízhálózat kiépítése, bővítése, helyi utak és utcák korszerűsítése), valamint az egészségügy és gazdaság fejlesztését, hiszen a település egy kistérség központjaként nem lehet elhanyagolt.

Erre épül rá az elkövetkező időszak fejlesztési terve. Az elképzelések nem egy madátumra szólnak, mivel ő a közép- és hosszú távú tervek híve – vallotta be Tóth Sándor, aki az elmúlt évek tapasztalatai tudatában azt ígéri: Nyárádszereda életében a legszebb 1990 utáni négy év következik, és ennek a fejlesztésnek szeretne a motorja, illetve a mozdonya lenni továbbra is.

Tóth Sándor nem csak négyéves ciklusra tervez, és elérkezettnek látja az időt, hogy Szereda a kistérség igazi központja legyen

Fotó: Gligor Róbert László


Élhető Nyárádszeredát

A programját tíz pontra építette fel a városvezető. Továbbra is első helyen az oktatás áll, de itt elsődlegesnek tartja az átszervezést, a művészeti és sport profilú osztályok bevezetését, a szakoktatásban a kereskedelmi osztály helyett a CNC-technológia profilt látná szívesebben, hiszi, hogy az autószerelő-oktatásnak van jövője, ezért Zalaegerszeg testvértelepülés tapasztalataira számít, ahol Európa legnagyobb tesztpályája állhat az itteni diákok rendelkezésére is. Természetesen figyelni kell a tompai és sárdi iskolák felújítására, korszerűsítésére, tornatermek kialakítására, a bölcsőde és az új napközi átadására, de elérkezettnek látja az időt az okos osztálytermek kialakítására is.

Az infrastruktúra területén nemcsak 26 mellékutca korszerűsítése, hanem a hiányzó víz-, gáz- és szenyvízhálózat kiépítése, a főtér felújításának befejezése, további parkolók kialakítása, hídéptés, biciklisávok, járdák létesítése, sáncok lefedése, útszélesítés, a közvilágítás korszerűsítése is szerepel. Az egészségügy terén is előrelépés várható a CT és a röntgenkészülék beüzemelésével, felújítanák a családorvosi rendelőket, a mentősök székhelyét, tervben van az orvosi lakások építése, és komolyan foglalkoznak a Szeredát és környékét kiszolgáló regionális új kórház tervével is. A városba települő cégek számára létezik egy de minimis támogatáscsomag, beindul az inkubátorház, ahol hangsúlyos teret kap az IT szakterület, de a piac gazdaságossá tétele, nyárádmenti termékek népszerűsítése, az ipari park és az autópálya-leszálló is erőssége lesz a településnek.

A kultúra terén továbbra is elsőbbséget élvez a Bekecs táncegyüttes támogatása, a néptánc tantervének bevezetése az oktatásban, vasútmúzeumot is szeretnének, és parasztházat rendeznének be a turisták fogadására. Ideje a szabadidős tevékenységekre is figyelni: egy tanuszoda és kültéri medencék, wellnessközpont építése, a lovasoktatás bevezetése, tornaterem-építés, a sportcsarnok bővítése, kerékpárutak kialakítása. A fiatalok itthon maradásának ösztönzését az egyházakkal és civil szervezetekkel közösen képzeli el, az ifjúság ezután is számíthat fesztiválokra, támogatnák a lakásépítést és a fiatalok hazatelepedését, valamint pluszszolgáltatásokat (kilátó, kismozi, bor- és sörház) hoznának létre. A gazdáknak nagy segítség lesz a most átadott trágyatározó, az APIA-alközpont létrehozása és a gazdaszövetkezet működtetése, míg szociális téren az öregotthon bővítése, szociális központ létesítése és a roma gyerekek integrálása jelent elsőbbséget. 

Kérdésünkre, hogy mindebből mit lát megvalósítottnak a következő mandátum végre, a városvezető a vezetékes infrastruktúra teljes kiépítését, a tanuszodát, megújult közvilágítást, az összes utca és a piac korszerűsítését említette, továbbá sajátos módszerrel bővítik a szennyvízhálózatot, mivel 15 kilométeren nem kifizetődő szivattyúházakat működtetni, és akár jövőben elkezdődhet a Szeredát Kisszentlőrinccel összekötő, egybefüggő járda építése.


Van ellenjelölt is

Az RMDSZ színeiben harmadik mandátumért induló Tóth Sándornak az Erdélyi Magyar Szövetség színeiben dr. Biró Sándor Zsigmond lesz a kihívója az önkormányzati választáson. A fiatal jelölt egy héttel ezelőtt online vázolta városvezetői elképzeléseit, azt ígérte, programját személyesen is ismerteti a lakossággal a hátralevő napokban.