2020. május 30., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Most, hogy nyilvánossá vált, hogy az Európai Bizottság (EB) három romániai regionális sürgősségi kórház megépítését támogatja, mégpedig Kolozsváron, Jászvásáron és Craiován, úgy gondolom, végleg lemondhatunk arról a gondolatról, tervről, miszerint Marosvásárhelyen is megépítenek egy ilyen egészségügyi intézményt. 

Hírügynökségek számoltak be arról, hogy a Strukturálisreform-támogató Szolgálat (SRSS) révén, egy 2017-ben kezdődött együttműködés alapján segíti az EB a szóban forgó építkezések megtervezését és kivitelezését. A közölt cél konkrétan: a megvalósíthatósági tanulmányok vizsgálata, a hasonló más országbeli  projektek gyakorlatainak integrálása, valamint az európai strukturális és beruházási alapok társfinanszírozásának megszerzéséhez szükséges dokumentáció elkészítése a három regionális kórház számára. 

A marosvásárhelyi regionális kórház építését – másik hét ilyen intézmény mellett – elsőként Eugen Nicolăescu liberális képviselő (két kormányzati ciklusban is egészségügyi miniszter) több mint 10 évvel ezelőtt lebegtette meg, később már visszakozott, csak négy regionális kórházról beszélt. Tanulmányok, licitek, pénzszórás, kórházak sehol. 

Nicolae Bănicioiu későbbi szaktárcavezető már csak három regionális kórházat vizionált, amelyek kiemelt finanszírozással járó besorolást kapnának. A jelek szerint az akkor született politikai döntés bizonyult időtállónak, Bănicioiu ugyanis Jászvásárról, Craiováról és Kolozsvárról beszélt, ezek fejlesztésére 2014-20 között egymilliárd eurót ígért. A „kifelejtett” marosvásárhelyi regionális kórház miatt „aggódó” orvostársadalom, a megyei és marosvásárhelyi közigazgatás-vezetők akkor bejelentették: szolidárisan lépnek fel a regionális kórház ügyében. Hát ennyit az ígéretekről, politikai döntésekről, aggodalomról, szolidaritásról, küzdelemről. 

Vagy mégsem, hiszen idén májusban Sorina Pintea, az egészségügyi tárca vezetője Viorica Dăncilă kormányfő kíséretében Marosvásárhelyen járva súlyos égési sérülteket ellátó központ megépítését ígérte. Azt mondta, aláírták a szerződést a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére négy ilyen  központ megépítése céljából. Az összeg több mint 40 millió euró, ami állítása szerint megvan. A miniszter asszony arról a tervről is beszélt, hogy országos viszonylatban négy sejt- és szövetbank létrehozása van tervben, ezek egyike Marosvásárhelyen épül meg. Mivel a terület jogi helyzete tisztázott, „ez az ügy is halad előre” – tette hozzá májusban a sajtó kérdéseire Sorina Pintea. 

Az biztos, hogy az ígéret nem kerül semmibe politikusainknak. A többit elfújja a szél...