2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mínusz 5 C-fok alatt fennáll a veszélye annak, hogy elfagynak a vízórák, emiatt az Aquaserv vízszolgáltató vállalat arra hívja fel a fogyasztók figyelmét, hogy óvják a vízórákat. Nicu Tomuleţiu, a vállalat szóvivője szerint csütörtökig még nem jeleztek fagy miatt műszaki hibát, azonban hét végén még alacsonyabbra, -15 fok alá süllyed a hőmérők higanyszála, s az erős fagy súlyos károkat okozhat. 

Az Aquaserv szóvivője szerint ilyenkor a vízórákat feltétlenül zárva kell tartani és szigetelni, mely néhány egyszerű intézkedéssel megoldható. Ha a vízóra aknában található, ellenőrizni kell, hogy a fedőszerkezet megfelelően zár-e, illetve azt is, hogy ne szivárogjon víz az aknába. A jól záró aknafedőket nem tanácsos nyitogatni. Az aknák szigetelőanyagokkal – például ásványi vattával, habszivaccsal és textíliákkal – bélelhetők ki, de vigyázni kell, hogy a mérőműszer, illetve a zárjegy ne sérüljön meg. Úgyszintén szigetelni kell a mérőműszerre csatlakozó vezetékeket, a csapokat és csatlakozókat is. Amennyiben a mérőműszer pincében vagy gépházban található, a nyílászárók legyenek becsukva. Ha a mérőműszer mégis elfagy, felolvasztásához ne használjanak forró vizet vagy nyílt lángot.

– Ha a vízóra az erős fagyban mégis elfagy, az Aquaserv hibaelhárító központjához kell fordulni a 0265/208 888-as telefonszámon. Amennyiben a vízóra magánterületen található, és megállapítják, hogy az elfagyás okozta károsodás a fogyasztó mulasztása miatt történt, az új műszert és a cserével járó munkálatok árát saját költségéből köteles fedezni. Az Aquaserv éppen a várható fagykárok miatt több felügyeleti és beavatkozási munkacsoportot állít készenlétbe – tájékoztatott Nicu Tomuleţiu.

Ami a vízellátást illeti, nem volt és nem is várható fennakadás a fagy miatt.