2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Drasztikusan csökkent a véradók száma

A Maros Megyei Klinikai Kórház vezetősége felhívással fordult azokhoz a személyekhez, aki átestek a koronavírus-fertőzésen, és már meggyógyultak, hogy ha tehetik, menjenek el vért adni a Marosvásárhelyi Vértranszfúziós Központba, hiszen a vérből kinyert plazma megmentheti azok életét, akik kritikus állapotba kerülnek a koronavírus-fertőzés következtében. Emellett véradókra is óriási szükség van, ugyanis a járvány közepette országszerte drasztikusan csökkent a donorok száma. A marosvásárhelyi vérközpontban október 24-én, szombaton délelőtt is fogadják a véradókat azért, hogy esetleg olyan személyek is megtehessék a nemes gesztust, akiknek hétköznapokon a munkaidejük miatt nincs erre lehetőségük. 

A súlyos állapotban lévő, intenzív osztályon kezelt koronavírusos betegek számára életmentő lehet a már gyógyult beteg véréből kivont plazma, ami antitesteket tartalmaz. A gond viszont az, hogy kevés gyógyult jelentkezik donornak, és nem ritka, hogy bár átestek a koronavírus-fertőzésen, mégsincs vérükben annyi antitest, hogy gyógyítani lehessen vele – közölte érdeklődésünkre Marinela Lazăr, a Marosvásárhelyi Vértranszfúziós Központ sajtószóvivője. Mint mondta, mindeddig több tíz, koronavírusos betegségen átesett és felgyógyult személy jelentkezett náluk azért, mert vérplazmát szeretett volna adni, viszont sokan közülük nem tettek eleget a feltételeknek. Akadtak közöttük idősek, akik az életkoruk miatt nem válhattak donorrá, ugyanis a szabályzat szerint hatvan éven felül nem lehet vért adni. Ugyanakkor számos esetben előfordult, hogy bár az illető átesett a fertőzésen, nem voltak a vérében antitestek, amelyeket fel lehetett volna használni a súlyos állapotban lévők kezeléséhez. A szóvivő hozzátette, a koronavíruson átesett páciensek esetében a gyógyulttá nyilvánításuk után el kell telnie legkevesebb két hétnek ahhoz, hogy plazmadonorokká válhassanak, és arra kérik őket, hogy a véradásra való jelentkezéskor vigyék magukkal a kórházi kibocsátáskor kapott papírokat, azok pedig, akik otthonukban gyógyultak, a családorvostól által kiállított iratokat. Azoknak, akik plazmával szeretnék segíteni a súlyos állapotban lévő fertőzöttek gyógyulási esélyeit, ugyanazoknak a feltételeknek kell eleget tenniük, mint egy megszokott véradásnál, többek között nem lehetnek hatvanévesnél idősebbek, nem szenvedhetnek krónikus betegségben, és a testsúlyuk ötven kg fölötti kell hogy legyen. Ugyanakkor arra kérik azokat, akik átestek a fertőzésen, és segíteni akarnak, hogy mihamarabb keressék fel a vérközpontot, hiszen az eddigi kutatások szerint a gyógyulást követő időszakban van a vérben a legtöbb antitest. 

Maros megyében is sokan gyógyultak már fel a koronavírus-fertőzésből, a megyei klinikai kórházba a járvány kezdete óta október 12-ig összesen 1745 igazoltan koronavírussal fertőzött személyt utaltak be. Az eddig kibocsátott betegek száma 1459, ebből 552 beteg a kibocsátáskor pozitív, de tünetmentes volt, 733 személy gyógyultan mehetett haza, 174 pácienst pedig kérésre bocsátottak ki a kórházból.


Közel felére csökkent a véradók száma

Nemcsak a vérplazmadonorok, hanem az önkéntes véradók száma is igen csekély ebben az időszakban, az elmúlt év hasonló időszakához viszonyítva mintegy negyven százalékkal kevesebben jelentkeznek véradásra a Marosvásárhelyi Vértranszfúziós Központban – mutatott rá Marinela Lazăr, aki szerint sajnos nemcsak nálunk kevés a donor, hanem a járványhelyzet miatt országszerte ez a jellemző. Mint mondta, a marosvásárhelyi vérközpontban kivételesen október 24-én, szombaton is fogadják a véradókat, 7.30-tól 13 óráig, ezáltal lehetőséget szeretnének biztosítani azoknak is, akik hétköznapokon nem tudnak elmenni vért adni. Hangsúlyozta, a véradás teljesen biztonságos, a személyzet minden szükséges óvintézkedést megtesz annak érdekében, hogy elkerülje a fertőzésveszélyt, és számos híresztelés ellenére a véradóknak nem kell negatív koronavírustesztet felmutatniuk a véradás előtt. Minden egyes donor gesztusa óriási segítség, hiszen ez az egyedüli módja annak, hogy biztosítani tudják a kórhá-zaknak a sebészeti beavatkozásokhoz szükséges vérmennyiséget. Az egy donortól származó 400 ml vérből három komponenst választanak szét, tehát egy donor nemes gesztusával három betegen segíthet. Emellett elvégzik a vérminta vizsgálatát, tehát a donor egy átfogó vérképet kap a kezébe az egészségi állapotáról.

Érdeklődésünkre a szóvivő kifejtette: bár drasztikusan csökkent a véradók száma, eddig még nem volt példa arra, hogy ne tudták volna biztosítani a kórházak által igényelt mennyiségeket, az utóbbi hetekben segítségükre voltak a Marosvásárhelyre visszatért egyetemisták, akik közül sokan rendszeres véradók. Sajnos a járványhelyzet miatt fel kellett függeszteniük a mobil vérközpont tevékenységét, ezzel a laborbusszal korábban különböző helyszínekre szálltak ki, és a helybéliek szervezett formában tömegesen adtak vért. Ugyanakkor az utóbbi hónapokban sokan tértek át otthoni munkára, így csökkent azon nagyvállalatoknak a száma is, amelyeknek az alkalmazottai több ízben vállalkoztak arra, hogy tömegesen adjanak vért. Mindez pedig hozzájárult a vérkészlet jelentős megcsappanásához.