2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Több a munka és a felelősség, de megéri

Jelenleg tizenegy Maros megyei önkormányzat szervezi önállóan az iskolai tízórai programot (közismertebb nevén a tej-kifli program) a megyében, a tapasztalatok pedig egyértelműen pozitívak: ehető, friss termékeket szállítanak a cégek, és hatékonyabb a velük való együttműködés.

Elsőként Nyárádszereda döntött úgy, hogy önállóan szervezi meg a közbeszerzési eljárást a beszállítók és termékek leszerződésére, hogy helyi vagy környékbeli cégek termékeit kaphassák tízóraira a diákok. Ez már a harmadik tanév, amikor a gyerekek fogyasztható, friss élelmiszert kapnak naponta. Az elmúlt években nagyon sok volt a panasz amiatt, hogy a megyei önkormányzat által szervezett közbeszerzésen más megyékből való vállalkozások nyerték meg a tendereket, viszont a tízórai sokszor ehetetlen volt, de a hosszabb szavatossági ideje miatt nem lehetett visszautasítani. A nyárádmenti kisváros lépése után tavalyelőtt már Nyárádgálfalva, Nyárádremete, Backamadaras, Gernyeszeg, Makfalva, Kibéd is kivált a megyei tanács által kezelt programból, tavaly pedig Koronka, Kerelőszentpál, Csíkfalva és Sóvárad is követte példájukat. A legtöbb helyen nyárádmenti pékárut és tejterméket, valamint bátosi almát kapnak a diákok, de vannak marosvásárhelyi beszállítók is.

Jelenleg tizenegy önkormányzat maga kezeli a programot, hogy friss helyi vagy közeli termékeket kaphassanak a diákok

Fotó: Gligor Róbert László


Mindenhol pozitív a tapasztalat

Backamadarason második éve az önkormányzat hirdeti meg a közbeszerzést, és választja ki a beszállítókat. A községi iskolák nemrég kinevezett igazgatója szerint jobb termékek érkeznek, a kifli nem kemény, a tej is vastagabb állagú, igaz, csak néhány nap a szavatossági ideje, ezért jobban kell figyelni a fogyasztására vagy a tárolására, mégis sokkal jobb így, mintha több hónapos vagy akár éves garanciájú termékeket szállíttatnának az iskoláknak. Egy-két apró gond volt, de megoldódott, ugyanúgy nincs panasz az almára sem, viszont tudomása van arról, hogy egyes iskolák egyszerre kaptak visszamenőlegesen nagyobb mennyiségű, de fagyos gyümölcsöt. Összességében véve elégedettek azzal, hogy közelebbi cégektől kapják a termékeket – mondta el Incze Levente.

Nyárádremetén is második éve szerződi le a termékeket az önkormányzat, és azóta sokat javult a minőségük az előző évekhez képest. Katona Emese igazgató örvendett a polgármesteri hivatal ama kezdeményezésének, hogy maga szervezze meg a közbeszerzést, és helyi tanácsosként támogatta is azt, mert bízott abban, hogy jobb, egészségesebb, ehetőbb termékekhez jutnak. Nem csalódott: ma jó minőségű kiflit, igazi tejet kapnak, bár a szavatossági idő jóval rövidebb, és figyelni kell a tárolásra; ugyanúgy az alma sincs különböző tartósítószerekkel kezelve, nem fényes, de természetes, egészséges. Ami a kiszállítást illeti, jó a kapcsolat a cégekkel, nincsenek különösebb gondjaik. A tízórai-programnak van egy oktató-nevelő része is, de erre a koronavírus-járvány miatt egyelőre nem tudtak figyelni, nem lehetett tevékenységeket szervezni. A tisztségét nemrég elfoglaló igazgatónak a tervei között szerepel, hogy a helyzet javulásával szakembereket, köztük táplálkozási szakembert is hívjon az iskolákba, hisz szülőként is, pedagógusként is ismeri a tinédzserek problémáit, és fontosnak tartja az egészséges táplálkozásra is felhívni a figyelmet – osztotta meg elképzeléseit lapunkkal.

Kerelőszentpál község tavaly nyáron kötött először szerződést termékekre a község iskolái számára. Az almát ugyanaz a cég szolgáltatja, a kiflit még mindig más megyéből szállítják, de jobb a minősége, mint az előzőeknek. Tejet viszont nem kaptak eddig a diákok, mert kétszer is sikertelen volt a közbeszerzés, csak harmadik nekifutásra sikerült találni beszállítót, így remélhetőleg februártól tej is lesz. A szülők megértették, elfogadták a helyzetet, valószínűleg a kis cégeknek anyagilag nem éri meg távolabbról szállítani a terméket, csak ha egy bizonyos övezetben több egységet is ki tudnak szolgálni, ezért nem jelentkeztek a közbeszerzésre. Kedei Előd igazgató hozzátette: esetükben két évre szóló szerződésekről van szó, tehát remélhetőleg nem lesznek gondok, amúgy nagyon jó a kommunikáció az önkormányzattal, így gyorsabban tudnak kapcsolatba lépni a beszállítókkal is, mint az elmúlt években, amikor „pingpongjátszma” folyt az iskolák, a megyei önkormányzat és a beszállító cégek között, ha gondok voltak.

Elégedettek Csíkfalva községben is, ahol szeptemberben ugyancsak az önkormányzat kötött szerződést a beszállítókkal. Azóta nagyon sokat javult a tízórai minősége, finom kiflit, friss tejet kapnak, és rendszeresen érkezik az alma is. A tej kevésbé tartós, hamarabb el kell fogyasztani, de ez azt is jelzi, hogy valódi tejről van szó, és amúgy is mindennap friss áru érkezik, tehát nincsenek gondok, mint ahogy az almával sem, de tudomásuk van arról, hogy egyes iskolák fagyos gyümölcsöt is kaptak. A tavaly a termékeket meg sem lehetett enni, a mostaniak viszont finomak és frissek, ezért teljesen elégedettek – részletezte Balogh Tünde igazgató.


Megvan az anyagi fedezet

A tízórait szolgáltató Románia iskolái program kezelője megyei szinten a megyei tanács, a termékek és beszállítók kiválasztására vagy maguk az önkormányzatok írnak ki közbeszerzési eljárást, vagy a megyei önkormányzatra bízzák ennek, illetve a programnak a lebonyolítását is. A szükséges anyagi hátteret mindenképp a megyei tanács biztosítja, de amelyik közigazgatási egység maga kezeli a program lebonyolítását, annak kiutalják a szükséges összegeket. A tizenegy Maros megyei önkormányzatnak az idei év első tanácsülésén meg is szavazták a pénzösszegeket, így Nyárádszereda 128, Kibéd 37, Koronka 33, Nyárádremete 104, Nyárádgálfalva 41, Makfalva 72, Gernyeszeg 99, Backamadaras 35, Sóvárad 36, Csíkfalva 42, Kerelőszentpál 104 ezer lejt kap a tanév második félévére. Az összegek a gyereklétszám függvényében változnak, illetve tartalmaznak egy-egy 10-30 ezer lej között mozgó összeget is, amelyet oktató-nevelő programokra fordíthatnak a célközösségek.