2020. november 30., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem tudja a jobb kéz, mit akar a bal

Hirtelen gyarapodó fertőzésszámok, elégtelen számú oktatási eszköz, egymásnak ellentmondó hatósági adatok, oktatási beruházások és óvintézkedések – ezekkel jellemezhető a mostani állapot, miután vasárnap este a megyei tanfelügyelőség bejelentette, hogy újabb iskolák térnek át a vörös, illetve sárga forgatókönyv szerinti oktatásra.

A megyei katasztrófavédelmi bizottság hétfői 29. számú határozata mellékletében Mezőpanit azon községek között szerepel, ahol az utóbbi két héten jegyzett koronavírus-fertőzöttek száma nem haladja meg az 1,5 ezreléket, ám ugyanezen bizottság ugyanaznapi 30. számú határozata mellékletében már úgy szerepel a község, mint ahol sárga forgatókönyv szerint zajlik az oktatás a hét folyamán. Hétfőn a Kádár Márton Általános Iskola igazgatója, Ráduly Csongor Attila értesítette az érdekelteket, hogy keddtől ennek megfelelően az óvodások, elemisek és a 8. oszályok továbbra is tanórákra járnak, az 5., 6. és 7. osztályok heti cserével tanulnak az iskolában vagy otthon, online.

Hétfőn a község vezetői hat igazolt fertőzött személyről tudtak, 29-en pedig otthoni elkülönítésben voltak. Bodó Előd Barna polgármester közösségi oldalán a napokban jelentette be, hogy a helyi tanács rábólintásával idén is folytatják a községi oktatásfejlesztési programot: az esetleges teljes online oktatás bevezetésére készülve 29 laptopot vásárol az önkormányzat a pedagógusok számára. Segíteni szeretnének a családokon, diákokon is, ezért egy pályázatban vesznek részt, az onnan kapott összegből minden felső tagozatos diáknak táblagépet szeretnének vásárolni. Eddig az iskola a tanfelügyelőségtől 60 táblagépet kapott, ezt is szétosztják a diákok között. A lakosság védelme érdekében a központi orvosi rendelő (ahol egyébként három családorvos, fogorvos, és gyógyszertár is működik) várótermébe egy UV levegőszűrő- és sterilizálóberendezést vásárol az önkormányzat.

Nyárádszeredában is megdöbbenéssel vették tudomásul hétfőn az egymásnak ellentmondó számokat. „Bírálnom kell a rendszert” – fogalmazott érdeklődésünkre Tóth Sándor polgármester, aki szerint a tanfelügyelőség vasárnap 20 órakor küldött értesítést az iskoláknak, hogy ezen a héten az oktatás sárga forgatókönyv szerint zajlik, miközben hétfőn reggel 9 órakor a megyei prefektusi hivatal azt közölte, hogy a közigazgatási egység a „zöld” csoportba tartozik. A városvezetésnek hat igazolt fertőzött személyről van tudomása, így az 1 ezreléket sem érik el, miközben a közegészségügyi hatóság kilenc személyről beszél. Az iskolák oktatási szempontból a megyei tanfelügyelőségnek vannak alárendelve, és az iskolai vezetőtanács döntése nem tudja felülírni a tanfelügyelőség vezetőtanácsa által hozott döntést, így az oktatás vegyes forgatókönyv szerint zajlik a napokban a kisvárosban. Az elöljáró továbbra is a hivatalosan közölt prefektusi adatok szerint jár el, de a vidéken mindenhol tapasztalható fertőzésszám-növekedést figyelembe véve szerdától meghatározatlan időre felfüggesztette a helyi hetipiac működését. 

– Ez egy megelőző intézkedés annak érdekében, hogy Nyárádszeredában továbbra is megfékezzük a koronavírus-járvány terjedését – magyarázta a polgármester.

A tanfelügyelőség hétfői közlése szerint ezen a héten Maros megyében 290 iskolai egységben zöld, 198 tanintézményben sárga, míg 101 esetben vörös forgatókönyv szerint tanítanak.


Hirtelen megugrott az esetszám

Míg múlt héten Nyárádremete még azon húsz község között szerepelt, ahol egyetlen fertőzést sem jegyeztek, a mutató hirtelen megugrott a hét végére, amikor kiderült, hogy a mikházi ideggyógyászati intézet hat alkalmazottja koronavírussal fertőzött. A személyzetet ezen a héten ismét tesztelik, de a vármezői idősotthon alkalmazottai is sorra kerülnek. Ha még négy lakosnak pozitív lesz a tesztje, a község meghaladja a 3 ezrelékes mutatót, így az oktatás vörös forgatókönyvre vált át – vázolta a helyzetet a községi Dr. Nyulas Ferenc Általános Iskola igazgatója, Kacsó Zsuzsánna Tünde. Az intézményvezető hétfőn értesült a megyei tanfelügyelőség vasárnapi döntéséről, miszerint a községben vegyes oktatásra kell áttérniük erre a hétre az 1,5 ezrelékes fertőzési mutató meghaladása miatt, így keddtől a remetei és köszvényesi iskolák 5., 6. és 7. osztályos diákjai névsor szerinti és osztályfőnöki elosztás nyomán felváltva járnak iskolába, illetve vesznek részt online oktatásban. Ez hét osztály mintegy 170 tanulóját jelenti, a község többi, mintegy 410 diákja jelenleg is a tanintézményekben van.

A község a megyei tanfelügyelőségtől 80 táblagépet kapott, ezeket szétosztják, így minden osztályba három, a felső tagozaton négy eszköz juthat. Ezért bizonyos kritériumokat is figyelembe vettek: ha az illető diáknak otthon nincs laptopja, táblagépe, hátrányos helyzetű, nincsenek hiányzásai ebben a tanévben, illetve jó magaviseletű – ez utóbbi garancia lehet arra, hogy tanév végén megfelelő állapotban kapja vissza az iskola a kiosztott gépeket a diákoktól. Ezenkívül az önkormányzaton keresztül az iskola további oktatási eszközökre pályázik, a diákok táblagépeket, a pedagógusok laptopokat kapnának. Kidolgoztak már egy online felületet, amelyre elsőként a felső tagozatosokat kapcsolták rá, egy részük már online órán is részt vehetett, mások leckevázlatokat és otthoni feladatokat kaptak – tájékoztott kedden az igazgatónő.

A hirtelen megugrott esetszám miatt a remetei iskolák akár be is zárhatnak  

Fotó: Gligor Róbert László/archív


Nem kerül a disznók elé

Arra is rákérdeztünk, mi történik az iskolát ezen a héten nem látogató diákok tízórai adagjával. Mind Nyárádszeredában, mind Nyárádremetén a tízórai beszerzését az önkormányzat irányítja. Tóth Sándor polgármestertől megtudtuk: a szeredai iskolavezetés hetente szokta közölni a szükségletet a cégeknek, és az új helyzetet figyelembe véve a várható csökkentett diáklétszámnak megfelelően rendeltek tejet, kiflit és gyümölcsöt a hétre, így az étel nem kerül a disznók elé, sem a kukákba – magyarázta a városvezető.

Nyárádremetén mindig visszaszámolják a hiányzókat, ennyivel kevesebb adagot szoktak a következő hétre rendelni, és így történik ez most is, hiszen nincs értelme olyan adagokat rendelni, amelyeket az otthon tartózkodó diákoknak amúgy sem tudnak kiosztani – mondta el az iskolaigazgató. Elégedetlenségét is kifejezte, amiért nincs semmiféle útmutató, hogy ilyen esetekben miként járjanak el. Ezért kénytelenek találgatni a következő heti gyereklétszámot, pedig egy héten nem feltétlenül annyi hiányzó lesz, mint amennyi az azelőtti héten volt.