2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az intenzív terápiás ágyak is telítődnek

Az elmúlt napokban sajnos egyre emelkedett a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma Maros megyében, a prefektúra kedd déli jelentése szerint 355 fertőzöttet ápoltak a megye kórházaiban. Kedden reggel a megyei klinikai kórházhoz tartozó intenzív terápiás osztályon minden ágy foglalt volt.

A Maros Megyei Klinikai Kórházhoz tartozó Gheorghe Marinescu utcai épületben tíz intenzív terápiás ágy van fenntartva koronavírusos betegeknek, kedden reggel ezek mindenike foglalt volt – tájékoztatta lapunkat Gáll Boglárka, a kórház sajtószóvivője. Emellett van három, koronavírussal fertőzöttek számára fenntartott intenzív terápiás ágy a nőgyógyászati osztályon is, azonban a kedd reggeli jelentés alapján ezek is foglaltak voltak. A szabad helyek száma folyamatosan változik, ha azonban éppen mindenik intenzív terápiás ágy foglalt, és súlyos állapotban lévő fertőzött szorul segítségre, kénytelenek átszállítani más településre vagy más megyébe, ahol éppen akad egy szabad hely.

A szóvivő elmondta, a megyei klinikai kórház amúgy több, tizennégy koronavírusosoknak fenntartott intenzív terápiás ággyal rendelkezett, viszont a Piatra Neamţ-i kórházban történt tűzeset után elrendelt tűzoltósági ellenőrzések nyomán a kórház legfelső emeletén lévő intenzív terápiás részleget egy alsóbb szintre kellett költöztessék, az átszervezés után pedig az új helyszínen már nem tudták az összes ágyat üzembe helyezni.

A Maros Megyei Klinikai Kórházhoz tartozó klinikákon összesen 182 ágy áll azon koronavírussal fertőzött páciensek rendelkezésére, akik nem szorulnak intenzív terápiás ellátásra. A Dózsa György utcai két fertőzőklinika, valamint a tüdőgyógyászati klinika mellett az Ifjúsági Ház mögötti épületben, egyes osztályokon is vannak koronavírusosok számára fenntartott helyek, például a sebészeten, kardiológián, belgyógyászaton, nefrológián, urológián, gasztroenterológián, az orvosi egyetem szomszédságában lévő gyermekgyógyászaton, valamint a pszichiátrián. A fertőzöttek számának a függvényében folyamatosan át kellett szervezni az egyes részlegeket. A szóvivőtől megtudtuk, hogy a kedd reggeli adatok szerint a 182 ágyból akkor 129 volt foglalt.

Érdeklődésünkre Gáll Boglárka rámutatott: a kórházban kezelt betegek életkorának tekintetében tapasztalható egy csökkenő tendencia, ugyanakkor több a súlyosabb eset, viszont ez elsősorban annak tudható be, hogy sokan, bár rosszul vannak, otthon próbálják kezelni magukat, és csak akkor fordulnak orvoshoz, vagy hívnak mentőt, amikor már nagyon súlyos állapotba kerülnek, esetleg alig kapnak levegőt.