2019. augusztus 17., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Három évvel ezelőtt alig tíz termelővel tartották meg

Marosvásárhelyen a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán az első Local Farmers’ Market vásárt, azzal a céllal, hogy támogassák a helyi termelőket és kézműveseket portékáik értékesítésében, népszerűsítésében. A termékvásár, amely tegnap ünnepelte harmadik születésnapját, igencsak kinőtte magát: több mint harminc termelő van jelen havi rendszerességgel, és egy-egy alkalommal mintegy kétezer vásárló fordul meg a Rákóczi lépcső alatti kis utcában. 


Az immár három éve, minden hónap harmadik péntekén sorra kerülő rendezvény a kilátogató családok számára nem csupán vásárlási lehetőséget kínál, hanem baráti, családi programként is szolgál. A termelők, kézművesek ugyanis szívesen mesélnek arról, hogyan készülnek a termékek, honnan származnak az alapanyagok, milyen technikával dolgoznak. Ugyanakkor meg lehet kóstolni az általuk kínált finomságokat, hogy az kerüljön a vásárló szatyrába, ami valóban elnyeri a tetszését. Ezáltal pedig kialakul egy bizalmi kapcsolat termelő és vásárló között, amire nincsen lehetőség, ha a bolt polcáról leemelünk egy terméket. 

A tegnapi vásáron is igen bőséges volt a felhozatal: ízletes szörpök és lekvárok, házi készítésű pászka, sütemények, számos sajtkülönlegesség, méz, természetes alapanyagokból készített kozmetikumok, na meg különleges ékszerek várták a vásárlókat. 

A visszatérő vásárlók már jól tudják, hogy a vásáron olyan, különleges hústermékeket is meg lehet kóstolni és haza lehet vinni, amelyek egyébként nem találhatók meg a Petry-hentesboltokban. Tegnap is többféle: aszalt szilvás, vörösboros, sajtos, valamint Mátyás-király névre keresztelt, különleges ízesítésű kolbászt lehetett vásárolni, de az ízletes húskenyérből, valamint frissen olvasztott kacsatepertőből is sokan mérettek egy-egy adagot. 

Pápay Kamilla rendezvényszervező lapunknak elmondta: a három évvel ezelőtt indult vásár alapvető célja a helyi kistermelőknek biztosítani egy olyan felületet, ahol a jó minőségű, házi termékeiket értékesíteni tudják, mivel sokan közülük, annak ellenére, hogy minőségi termékeket állítanak elő, nehézségekbe ütköznek ezek népszerűsítésében, illetve értékesítésében. Ugyanakkor a vásárlóknak is lehetőség arra, hogy rendszeresen hozzá tudjanak férni minőségi termékekhez. 

A rendezvényszervező rámutatott, az elmúlt három év során a vásár egyre fejlődött, kezdetben 10-11 termelővel indultak, közülük nyolcan a mai napig, három év elteltével is havonta jelen vannak a vásáron: többek között a szörpjeit és lekvárjait kínáló koronkai Király Hajni, a Mézi méhészet képviseletében Kilyén Ferenc, Zillmann Zsuzsa a kozmetikumaival, a székelydályai kézműves bivalysajtok, valamint a homoródalmási tejtermékek, az Orbán pálinka, valamint a Petry-borok és hústermékek. 

A kezdeti tízről mára harminc fölé emelkedett a havi rendszerességgel jelen lévő termelők, kézművesek száma, és termékeik iránt egyre nagyobb a kereslet, az utóbbi időben egy-egy alkalommal mintegy kétezer vásárló fordul meg a Rákóczi lépcső alatti kis utcában, nagyon sokan visszatérő vásárlók.

A harmadik szülinap alkalmából nagycsaládként ünnepelt együtt a vásár csapata, pénteken reggel a szervezők pezsgővel várták a portékáikkal érkező termelőket, délben pedig egy sajátos díszítésű Local Farmers’ tortával kedveskedtek nekik.

Fotó: Pápay Kamilla
Kapcsolódó cikkek:

Aláírták a kivitelezési szerződést

2019-08-14 13:21:27 // -

a Nyárádtő – Dicsőszentmárton közötti megyei út felújítására