2022. május 25., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Több ezer ajánlat a marosvásárhelyi állásbörzén

Kétévi kényszerszünet, négy online kiadás után kedden a hagyományos formájában, több ezer munkaajánlattal tért vissza Marosvásárhelyre a Târgul de cariere néven ismert állásbörze, ahol végre ismét szemtől szemben találkozhattak a munkaadók a munkavállalókkal. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban tartott eseményen több mint harminc cég több ezer munkahelyet kínált az érdeklődőknek.


Fotók: Nagy TiborSzemélyzetet toborzó cégekkel és munkát keresőkkel népesült be tegnap a színház előcsarnoka, délben ottjártunkkor többnyire fiatalok szemlélgették a kínálatot. A kiállítók között több Maros megyei cég is akadt, mások mellett a Fomco, a Hirschmann, a mezőgazdasági ágazatban közismert IPSO, az Azomureş vegyi kombinát, az EON gázvállalat. 

Orosz Klára, a börze marketingfelelőse lapunk érdeklődésére elmondta, a tegnap úgymond rekordot döntöttek Marosvásárhelyen, 36 munkaadó cég vett részt az eseményen a legkülönbözőbb ágazatokból. Fontos iparágak és szakterületek, mint az autóipar, a mérnöki munka, az informatika, a programozás, a robotika, a számítástechnika és technológia, a turizmus, a termelés és mezőgazdaság, a nemzetközi ügyféltámogató központok, a gyógyszerészet, a szolgáltatások, az üzleti élet, a pénzügy és a biztosítás, a logisztika és szállítás, az építőipar és az ingatlanágazat, az emberi erőforrások, illetve munkaerő-közvetítés jelentős szereplői képviseltették magukat az állásbörzén.

Az eseményen részt vevő kiállítók között volt a turisztikai ágazatban tevékenykedő WebBeds, az autóipar fontos képviselői közül a Hirschmann Automotive, a gyógyszeriparból pedig a Gedeon Richter. A rendezvényen jelen volt a Sykes, a világ egyik legnagyobb BPO-szolgáltatója, amely számos távmunka-lehetőséget kínált. A külföldi állás iránt érdeklődők sem maradtak ajánlatok nélkül, ugyanis a börzén multinacionális cégek több száz lehetőséget kínáltak nekik. Ott volt a börzén egy ügynökség, amely több országból toboroz Ausztriába munkaerőt a legkülönbözőbb munkakörökbe, például kereskedelembe, gyártóiparba.

– Az állásajánlatok változatosak. Keresettek az ügyfélkapcsolati szakemberek, adatfeldolgozó operátorok, szoftver- és hardvermérnökök, programozók, diszpécserek, hivatásos sofőrök, PR- és kommunikációs asszisztensek, közgazdászok, építőmérnökök, villanyszere- lők, oktatók, könyvelők, toborzók, gyógyszerészek, értékesítők – sorolta a marketingfelelős.

A munkaadókkal folytatott személyes találkozókat a helyszíni mobil stúdióban készülő élő műsor egészítette ki, amely a rendelkezésre álló munkaajánlatok részleteit próbálta összegezni, illetve a cég képviselői bemutatták a rendelkezésre álló munkahelyeket és különféle információkat az általuk kínált munkakörnyezetről.

A járvány idején nőtt, most kezd visszaesni a távmunka-ajánlatok száma

Kérdésünkre válaszolva Orosz Klára kifejtette, 2020-tól 2022-ig az volt a jellemző, hogy tavasztól őszig – mivel minden évben két alkalommal, tavasszal és ősszel kerül sor az állásbörzére – mintegy harminc százalékkal nőtt a távmunka-ajánlatok száma, nagyon sokan álltak át erre. – Ugyanakkor megnyíltak a határok, az utóbbi négy online állásbörzén rengeteg külföldi cég, toborzóügynökségek külföldről jelentkeztek a börzéinkre, hogy Romániából is toborozzanak munkaerőt, ugyanis már egyre kevésbé számít, hogy fizikailag hol van a munkavállaló, online bárhonnan dolgozhat. Ez nagyon csábító volt a romániai munkavállalóknak, hiszen nagyobbak a bérek, a külföldi cégek általában jobban fizetnek. Romániában csökkenőben van a munkaerő, rengeteg szabad állás van, országszerte mintegy hatvan százalékkal nőtt például az IT-ágazatban a munkalehetőségek száma, egyszerűen lehetetlen betölteni, nincsen annyi képzett szakember, mint ahány állásajánlat – mutatott rá a marketingfelelős, aki szerint az utóbbi pár évben minden esetben az ajánlatok terén a túlkínálat jellemzi a munkaerőpiacot.

Hozzátette, az előző, online eseményekhez képest jelenleg több mint harminc százalékkal esett vissza a távmunka-ajánlatok száma, sokan térnek vissza a jelenléti munkavégzéshez. Ugyanakkor gyakorivá vált a hibrid munkavégzési forma, azaz néhány napot otthonról, néhányat pedig az irodában dolgoznak az alkalmazottak. Természetesen ez munkakör függvénye, ugyanis a termelésben, a mezőgazdasági ágazatban általában nincsen lehetőség távmunkavégzésre.