2019. december 14., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Folyamatosan új ízeket várnak a vásárlók

Állandóan kísérletezik, és új ízekkel, új formákkal lepi meg vásárlóit a nyárádszentmártoni Szőke Tímea. Kézműves sajtjai iránt egyre nő a kereslet, míg kezdetben csupán néhány száz liter tejből készített különféle termékeket, ma mintegy háromezer litert dolgoz fel havonta. 

Tímea jó példája annak, hogy kellő szorgalommal és kitartó munkával igenis meg tud élni vidéken egy fiatal. Ifjú kora ellenére létrehozta a saját vállalkozását, amit fokozatosan bővít, képezi magát, kísérletezik, és arra törekszik, hogy folyamatosan új termékekkel lepje meg vásárlóit. 

A szülei állattartással foglalkoznak, hagyományos sajt mindig is készült a családi portán, Tímeát pedig az is foglalkoztatta, hogy kísérletezni kellene, új ízeket, új formákat kipróbálni. Kezdetben az interneten kutakodott, magyarországi, sajtkészítésre szakosodott oldalon kért segítséget tapasztalt személyektől, majd elvégzett egy sajtkészítő tanfolyamot Nyárádszeredában. 

Fotó: Nagy Tibor


Legutóbbi ottjártunk óta bővült a kis műhely, ahol a termelő ínyencségei készülnek, a nyárádszentmártoni Lovasfogadótól nem messze, a domboldalon fekvő szülői tanyán tavasszal vette birtokba Tímea az eddiginél tágasabb helyiséget, ahol feldolgozza a saját állataiktól származó friss tejet. Mint mondta, egyre nagyobb a kereslet a termékei iránt, a régi kis műhely már nem volt alkalmas arra, hogy nagyobb mennyiségű tejet dolgozzon fel. Néhány évvel ezelőtt, amikor nekilátott a sajtkészítésnek, öt-hatszáz liter tejjel kezdte, és viszonylag rövid idő alatt ez a mennyiség a többszörösére nőtt, múlt hónapban 3 ezer liter tejet dolgozott fel. Naponta legalább nyolc kiló sajtot készít, ami rövid idő alatt gazdára talál, de vannak napok, amikor ennél többet is előállít. 

A sajtkészítés technikájáról szólva elmondta, elsőként elkészíti a hagyományos sajtot úgy, ahogyan a szülei. Az alapsajtot forró, sós vízben olvasztja, majd formát ad neki, például fölfonja vagy föltekeri. Többféle formájú és ízesítésű sajtot készít: van hagyományos dália, fonott sajtok, valamint a vásárlók egyik nagy kedvence, a parenyica vagy szalagsajt.

Tímea úgy véli, folyamatosan szükség van az új ízekre, az új termékekre ahhoz, hogy a piacon tudjon maradni, hiszen azt tapasztalja, hogy az emberek szeretik, ha rendszeresen előrukkol újdonságokkal, a vásárlói először az új termékek felől érdeklődnek. Legutóbb furfangos székely fűszeres termékeivel örvendeztette meg őket. Ez egy különleges fűszerkeverék, amit termelőtől vásárolt, ezzel bolondította meg a lágy sajtot. Igen népszerű, a gyerekek körében is, a pálcika alakú sajt, amit kis poharakba téve kínál, a termékvásárokon sétálgatás közben a felnőttek is előszeretettel csemegéznek belőle. Nemrég elkezdődött a juhtejidény, így Tímea ebből is készített érlelt sajtot. Úgy véli, nagyon ízletes. – A juhtej zsírosabb, és sokkal intenzívebb az íze, mint a tehéntejé, éppen ezért nem mindenki szereti, de vannak, akik éppen emiatt részesítik előnyben. A vásárlók kedvencei elsősorban a félkemény sajtok közül a fűszeres tekercsek, a legtöbb a medvehagymás, csípős paprikás és fokhagymás ízesítésűből fogy el – árulja el Tímea. A fűszereket többnyire ő maga termeszti, de ami nem terem meg a gazdaságban, próbálja helyi termelőktől beszerezni, ugyanis ezt megbízhatóbb forrásnak tartja, mint ha a boltból vásárolná.

Tímea elsősorban vásárokon értékesíti az árut, állandó résztvevője a havonta megszervezett Petry-vásárnak, de már kialakult a kliensköre, amelynek hetente-kéthetente házhoz szállítja a megrendelt terméket. Mint mondta, amióta rendszeresen jelen van a Petry-vásáron, kevesebb a házhoz szállításra az igény, jelenleg mintegy tizenöt családnak viszi haza a megrendelt sajtot, ugyanis sok marosvásárhelyi család a havi vásáron veszi meg. Van aki lefagyasztja, a kemény sajtok alkalmasak erre. 

Ugyanakkor Marosvásárhely főterén nemrég nyílt egy kézműves termékeket kínáló bolt, ott is megtalálhatók a nyárádszentmártoni műhelyben készült félkemény füstölt sajtok. Pici az üzlet, egy kis hűtő van erre a célra, emiatt nem tud oda több terméket vinni – tette hozzá Tímea.