2021. szeptember 22., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Maros megyében 30.000-ről 5.800-ra csökkent a szociális segélyre jogosultak száma – jelentette be szerdán Răduţ Viorel Cristian, a Szociális Szolgáltatások Hivatalának vezetője. Ez részben a segélyre jogosultság szigorításának, részben az adóhátralékkal rendelkezők jogfosztottságának tudható be.

Maros megyében 30.000-ről 5.800-ra csökkent a szociális segélyre jogosultak száma – jelentette be szerdán Răduţ Viorel Cristian, a Szociális Szolgáltatások Hivatalának vezetője. Ez részben a segélyre jogosultság szigorításának, részben az adóhátralékkal rendelkezők jogfosztottságának tudható be.

Az elektronikai cikkek is kizáró jellegűek

A hivatal vezetője röviden az új szociális törvényt és két sürgősségi kormányrendeletet ismertetett, melynek értelmében a hivatalnak át kell szerveznie a munkát. A segélyek kifizetése mellett az ellenőrzés is a hatáskörükbe tartozik. Idéntől szociális segélyben kimondottan csak azok a személyek és családok részesülnek, akik valóban rászorulnak. A dossziék átvizsgálása nyomán a szavatolt minimális jövedelemre jogosultak száma egyötödére csökkent – mondta az igazgató.

Nem részesülhetnek szociális segélyben azok, akik lakás rendeltetésű épületen kívül más épülettel is rendelkeznek, mint például víkendházzal, vagy úszómedencével, szaunával. Ha valakinek tíz évnél újabb motorkerékpárja, robogója, személygépkocsija van – más, mint a mozgássérülteknek speciálisan átalakított járművek –, nem jogosult szociális segélyre. A felsorolt ingó javak mellett, ha valakinek tehergépkocsija, motorcsónakja, jachtja, traktorja, kombájnja, olajprése, malma, gattere, famegmunkáló gépe van, nem jogosult a segélyre. Azok sem kapnak segélyt, akiknek elektronikai cikkek vannak birtokukban, például videokamera vagy fénymásoló. Ugyanígy elvesztik a segélyt azok a háromtagú családok, akiknek 1,5 hektárnál, illetve a nagyobb családok, akiknek 2 hektárnál nagyobb földterületük van.

Ékszerek, műtárgyak birtokosai is „elesnek” a segélytől

Továbbá, aki műtárgyakat, száz grammnál több nemesfémet tartalmazó ékszereket, értékes kristályt, porcelánt, eladható gyűjteményeket birtokol, többé nem kaphat szociális segélyt. A Népújságnak arra a kérdésére, hogy szociális ankét esetén hogyan ellenőrzik a birtokolt javakat, bemennek a kérelmezők lakására, kinyitják a szekrényt, kihúzzák a fiókokat, hogy meggyőződjenek arról, mi van az adott személy birtokában, az igazgató elmondta, hogy itt elvekről van szó. Mert akinek értékes festménye van, az eleve nem kér segélyt. De arra is megvannak a módszerek, hogyan ellenőrizzék a birtokolt tárgyakat a kérelmezők esetében, hiszen adott településen tudják, hogy kinek mije van, s ezt a szociális munkás is tudja, ki jár autóval, ki mennyi ékszert hord és így tovább.

Ez az okfejtés arra enged következtetni, hogy eddig bizony olyanok is kaptak segélyt, akik nem is szorultak rá a támogatásra.

Adóhátralékkal nincs támogatás

A helyi adóhátralékok miatt Maros megyében 1889 személy vesztette el a szociális segélyt, 3360 személy a családi pótlékot és 484 a gyereknevelési pótlékot. Ha ezek a családok öt hónapon belül nem törlesztik az adósságukat a helyi önkormányzatoknak, végérvényesen elvesztik a támogatást. Ha fizetnek, újrakezdik a segélyek folyósítását. A legtöbb adóhátralékos Nagy-sármáson, Dicsőszentmártonban, Mezőbándon és Marosvásárhelyen van.