2021. október 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Friss hír szerint erélyesen fellépne a rendőrség az agresszív járművezetőkkel szemben, az utóbbi idő különösen véres közúti baleseti statisztikái láttán. Ez rendben is volna, de ennél még többet kellene tenni, hogy az egyszerű közlekedés ne hasonlítson többé a túlélőversenyhez.

Mint ahogy nálunk megszokott, amikor büntetésekről van szó, igencsak élénk a hatósági fantázia. Az említett hírben is bőven részletezik a forgalomban gyakran észlelhető agresszív megnyilvánulások büntetési skáláját. Ehhez képest alig két sorban említenek meg egy legalább ugyanilyen fontos másik dolgot. Azt, hogy állítólag a hatóságok gondolkodnak a járművezetői vizsga törvényes keretének felülvizsgálatán. Nem gondolkodniuk kéne, hanem nagyon gyorsan lépni, és drákóian szigorítani a feltételeken, különös tekintettel a pszichológiai alkalmasságra. Ugyanis egy gépjármű, akár egy kismotorról beszélünk, akár egy kéttonnás, terepjárónak álcázott aszfaltdöngölőről, alkalmatlan ember kezében veszélyesebb eszköz, mint egy kimondottan ölésre tervezett és kivitelezett fegyver. Mert, ha utóbbit használva az ámokfutónak csak egy tölténye van, azzal legrosszabb esetben egy embertársát küldi a másvilágra, míg egy meggondolatlan előzési kísérlettel akár több tucat embert is ki lehet irtani vagy egész hátralevő életére tolószékbe kényszeríteni. Ezzel szemben vezetői jogosítványt sokkal könnyebb szerezni, mint például fegyvertartási engedélyt. A közlekedés veszélyességét felfogni képtelen embertársainknak egyszerűen nem kell jogosítványt adni a kezébe, vagy ha mégis átcsúsztak valamikor a vizsgán, akkor nem büntetni kell őket, hanem kiszűrni az utakról, kegyelem nélkül.

Amúgy is épp eléggé veszélyes a közlekedés, a forgalom zsúfoltsága miatt. És ez is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy egyébként teljesen egészséges ítélőképességű közlekedő társainknál is elszakad néha a cérna stresszes forgalmi helyzetekben. Mert egyszerűen csak el szeretnének jutni oda, ahova a teendőik szólítják őket nap nap után, de már évtizedek óta kénytelenek együtt élni a tudattal, hogy azok, akik négyévente a szavazataikért házalnak, ígérnek itt sztrádától terelőútig összevissza mindent, de a valóságban ebből csak a forgalmi dugók növekedése tapasztalható. Kétségtelen, fel kell lépni az agresszív vezetőkkel szemben, de ugyanúgy ki kellene szűrni a döntéshozói székekből azokat az oda nem való tisztségviselőket, akiknek a mulasztásai szintén alaposan hozzájárultak az utakon tapasztalható kaotikus helyzethez. Mert az is legalább olyan veszélyes, mint a felelőtlen járművezetés.