2021. április 11., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

492 millió lejből gazdálkodhat idén Marosvásárhely

Marosvásárhely idei költségvetés-tervezetébe a tavalyihoz képest 17 százalékkal több pénzt, azaz 492 millió lejt foglaltak bele. A helyi költségvetésből a beruházásokra 142 millió lejt különítenek el, a tömegszállítás korszerűsítésére ennek közel 20 százalékát fordítják, uniós alapokból pedig e célra további mintegy 297 millió lejre számítanak – nyilatkozta szerdai sajtótájékoztatóján Soós Zoltán polgármester.

„Az idei év első negyedének legnagyobb kihívása kétségtelenül a költségvetés-tervezet felépítése volt. Figyelembe véve a meglévő adósságokat, a visszafizetendő részleteket, kamatokat, illetve a működéshez szükséges kiadásokat, azon igyekeztünk, hogy a fejlődés és a beruházások irányában tervezzünk” – jelentette ki a költségvetés-tervezetet ismertető sajtótájékoztatóján Soós Zoltán. A polgármester közölte, hogy idén az uniós alapok lehívására fektetik a hangsúlyt, illetve jelentős beruházásokat szeretnének eszközölni az oktatás, az infrastruktúra terén. A város 2021-re javasolt költségvetése 492 millió lej, ami 17%-kal meghaladja az előző évit. Ebből jelentős összeg, 142 lej jut a beruházásokra, amelyek magukban foglalják a kötelezettségvállalási hiteleket: körülbelül 28 százalékát a beruházási költségvetésnek, azaz 40 millió lejt a szabadidős- és sporttevékenységekre fordítanák, 20 százalékot a lakások fejlesztésére, 18 százalékot, azaz 25 millió lejt a tömegszállítás korszerűsítésére, mintegy 17 millió lejt az utcai infrastruktúra modernizálására (itt még számítanak legalább ugyanennyi pénzre a költségvetés-kiigazítás során). Közel 17 millió lejt költene az önkormányzat a közszolgáltatási, mintegy 6 milliót a köztisztasági, 9 milliót az oktatási beruházásokra. 

      Forrás: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala


A polgármester hozzátette, fontosnak tartja a környezetvédelmet, a zöldövezet felületének növelését, a tájrendezést, ezekre az elkövetkező években is kiemelten odafigyelnek. „A zöldövezetek regisztere alapján Marosvásárhelyen jelenleg az egy főre eső zöldövezet 23 négyzetméter. Célunk, hogy újabb zöldövezeteket alakítsunk ki, ami hozzájárul az életminőség javulásához, a légszennyezés csökkentéséhez. Új igazgatóságot hoznánk létre, amely a városi környezetért, köztisztaságért felelne, amelynek keretében olyan szakemberek dolgoz- nának, akik tájépítészeti szempontból újra tudják rajzolni a zöldövezeteket” – hangsúlyozta Soós Zoltán. Azt is elmondta, hogy a tulajdonosi társulások képviselőivel több ízben tárgyalt, igényeiket figyelembe vették a büdzsétervezet kidolgozásakor. Tizenöt tömbház felújítása van tervben, erre várhatóan a fejlesztési minisztérium biztosítja a szükséges összeget. „Felélesztenék” azt a 2013-ban elfogadott tanácsi határozatot, mely szerint azoknak a magánszemélyeknek, akik saját költségükön hőszigeteltetik ingatlanukat, adókedvezményt ad a város. Ezt annak idején Ionela Ciotlăuş kezdeményezte, de azóta sem alkalmazták. 

A büdzsétervezet kidolgozásánál a működési, személyzeti költségek, a támogatások és a javítási költségek fedezésére, a beruházásokra és az uniós projektekre összpontosítottak – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Ionela Ciotlăuş, a polgármester személyi tanácsadója, majd a főbb beruházásokra vonatkozó számokat ismertette. Az uniós alapokból a tömegszállítás fejlesztésére fordítják a legtöbb pénzt, itt mintegy 297 millió lejre számítanak. 

A Népújság kérdésére, hogy a 492 millió lejes költségvetés-tervezet mennyire valós, hiszen 17 százalékkal meghaladja a tavalyi büdzsét, illetve hogy a bérekre miért van 10 millió lejjel több pénz előirányozva, Soós Zoltán közölte, hogy a költségvetés-tervezetet a pénzügy által közölt értékek, adókból és illetékekből várt bevételek és a vissza nem térítendő leszerződött összegek alapján számolták ki. „Ez nem egy kitalált, hanem reális, pontos költségvetés. A tavalyi bérköltségek 104 millió lejt tettek ki, idén 114 millió lejt irányoztunk elő. Ellentmondásosan hangzik, de hárommillióval csökkentettük, ugyanis a 13 millió lej az oltásközpontokban dolgozó személyek bérköltségét jelenti, ezt az összeget a város visszakapja a szaktárcától. Tehát a személyzeti költségek összességében csökkennek, hárommillió lejjel” – tette hozzá a polgármester.  A költségvetés-tervezettel kapcsolatban az érdekeltek április 8-áig tehetnek javaslatokat az infopublic@tirgumures.ro e-mail-címen, illetve a polgármesteri hivatalban. 

Fotó: Nagy Tibor