2019. március 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Szerdán döntéshozó testületként a képviselőház elfogadta

a Marosvásárhely–Jászvásár (Iaşi) autópálya építéséről, pontosabban a megépítéshez szükséges beruházások jóváhagyásáról szóló törvényt. Ez kétségkívül nagy előrelépés a rossz útinfrastruktúrájú, az autópályák szempontjából Európában sereghajtónak számító Romániában. Többpárti kezdeményezésre alig született meg a döntés, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) alelnöke bejelentette, pártja a jövő évi költségvetés megszavazásához feltételként szabja meg a szóban forgó, A8-ról Egyesülésre átkeresztelt sztráda finanszírozását. Bár Varujan Vosganian bevallása szerint „nem fenyegetőzik”, a dolognak zsarolásíze van. A képviselő „megvilágosodott”, szerinte ugyanis emelhetik a fizetéseket és a nyugdíjakat, a közvélemény egyre inkább az autópálya-kilométerek alapján ítéli meg a kormányokat. 

A Marosvásárhely–Jászvásár pályaszakasz megvalósításának ötlete hosszú utat járt be a tegnapi döntésig, legalább tíz éve beszélnek róla (a Maros Megyei Tanács korábbi elnöke, Ciprian Dobre 2012-ben a beruházáshoz szükséges területrendezési bizonyítványt kiadta), Erdélyi–moldvai összefogás az autópályáért címszóval idén január elején közös memorandumot fogadtak el Jászvásáron, így próbálva nyomást gyakorolni a kormányra a beruházás elkezdéséért. Azt még nem tudni, hogy az eredeti elképzelésekhez képest hogyan alakul majd a nyomvonala, amelynek hossza az illetékesek szerint 308 kilométer, két alagúton, húsz hídon, tíz viadukton és egy vasúti felüljárón vezetne át, a sztráda fölött 13 közúti átjárót építenének. Radu Berceanu korábbi szállítási miniszter „a jövő terve”-ként emlegette a pályát, 2012 utánra időzítette az építését, úgy képzelte el, hogy egy kétsávos országutat négysávossá bővítenek, mert… Mindezt a pénzhiánnyal magyarázta. 

A szerdai képviselőházi döntés szerint az állami költségvetésből, a közlekedésügyi minisztérium büdzséjéből, külföldi hitelekből és uniós alapokból, esetleg magáncégekkel való partnerségszerződések alapján finanszírozzák az Egyesülés sztrádát. Csak remélni lehet, hogy a sok bába közt nem vész el a gyermek, és előbb utóbb a Marosvásárhely–Jászvásár autópálya kapcsolódik a Brassó–Bors közötti A3-as sztrádához. Utóbbi befejezése még a teve álma szintjén (Kolozsvár után egyelőre még előreláthatólag évekig az E60-ason gyürkőzünk neki Nagyváradnak), akárcsak a hét ország által aláírt Via Carpatia megépítése. 

A „fenyegetőzésre” visszatérve, megjegyzendő, hogy sem Vosganian, sem más párt nem keménykedett hasonló módon a 15 éve épülő, a befejezéstől igen távol álló észak-erdélyi autópálya esetében, erdélyi összefogás sem volt ez ügyben, memorandumokat sem írtak alá civilek és politikusok. Politikai akarat hiányában még az is lehet, hogy az észak-erdélyi sztrádánál hamarabb elkészül az Egyesülés autópálya.