2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A hirtelen felmelegedés miatt is veszélyes a turistaforgalomra

Az eddigi években július elsejétől megnyithatták a turistaforgalom előtt a Fogarasi-havasokon átvezető magashegyi utat, az idén ez egyelőre bizonytalan. Amennyiben sikerül is teljes egészében eltakarítani a 4-5 méter magas jeges hótakarót az útburkolatról, az út mentén maradt hótömeg a felmelegedéssel egyidejűleg lavinaveszélyt jelenthet az úton közlekedőkre. 

Mindaddig, amíg fennáll a veszély, nem nyithatják meg a közúti forgalom előtt a Bâlea-vízesés és a Bâlea-tó közötti szakaszt. A tavaszi időjárás viszontagságai miatt a lerakódott jeges hótömeg nem olvadt el, az utóbbi időszak esőzései alatt a hegyekben még a múlt héten is havazott, így újabb hóréteg rakódott le.

A Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság szóvivője, Elekes Róbert megkeresésünkre kifejtette, hogy a jeges, kemény hóréteg miatt rendkívül nehezen haladnak az út megtisztításával. A nagy teljesítményű munkagépek használata ellenére is nehezen megy a 4-5 méteres hótakaró eltávolítása, a völgyekben egyébként a nyolc métert is meghaladja a hóréteg magassága. A Bâlea-tó körül is 2-3 méteres a hó, a szuvenirárusító bódék és közétkeztetési egységek épületeinek két napja még csak a tetőzete látszott, az épületeket teljesen betakarta a hó, a magánparkolók is használhatatlanok. Egyelőre azok, akik a Déli-Kárpátokat átszelő magashegyi átkelő vonzó tájaira szeretnének kirándulni, halasszák egy későbbi időpontra, mivel naponta változhat a helyzet. Az útügyi igazgatóság munkatársai mindent megtesznek, hogy a júliusi határidőt ne kelljen túlságosan kitolni, ugyanakkor az emberéletek iránti felelősség sem elhanyagolandó szempont. A hirtelen felmelegedés lavinaveszélyt jelent még az ott dolgozók számára is, mivel a váratlan hóolvadással akár egy 4-5 méteres hófal is megindulhat, és az útra dőlhet – mondta a szóvivő.

Transzfogaras

Fotó: Elekes Róbert