2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hidrogénüzemű autóbusz Marosvásárhelyen

Bemutatás céljából Marosvásárhelyre érkezett egy lengyel gyártmányú hidrogénüzemű autóbusz, amely alternatívát kínálhat a környezetkímélő tömegközlekedésre. Ugyanis a Solaris cég által előállított típus nem bocsát ki szennyező anyagokat, csupán víz távozik a kipufogójából. A Solaris cég állítja elő azokat az elektromos buszokat is, amelyeket jövőben helyeznek üzembe a városban. Arról, hogy mikor közlekednek majd ilyen buszok Marosvásárhely utcáin, Portik Vilmos alpolgármestert kérdeztük, aki kedden szemrevételezte a járművet. 

A lengyel Solaris cég ismertetője szerint a háromajtós városi autóbusz alig különbözik hagyományos társaitól. A 12 méter hosszú jármű befogadóképessége is megfelel a sztenderdeknek, hiszen egyszerre 87 utas utazhat rajta, 29-en foglalhatnak helyet. Fontos különbség a dízelekkel szemben, hogy ez az autóbusz halkan és tisztán, környezetkímélően üzemel. Az autóbusz 60 kW-os összteljesítményű hidrogéncellákkal rendelkezik, amelyekbe a működéshez szükséges hidrogén 350 atmoszféra nyomáson érkezik a busz tetején található öt darab, ultrakönnyű hidrogéntartályból. A tartályokat olyan biztonsági szelepekkel szerelték fel, amelyek magas hőmérséklet esetén megakadályozzák a hidrogén kiáramlását, így egy esetleges balesetnél minimálisra csökkenthető a robbanásveszély.

Fotó: a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sajtóirodája


A hidrogén üzemanyagként történő használata számtalan előnnyel jár. Nagy a sűrűsége és kis tömegű, ezért az új hidrogéncellás autóbusznak nagyobb a hatótávolsága a legtöbb, jelenleg piacon kapható elektromos városi buszénál. Az új hidrogéncellás Solaris busz 350 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel.

Portik Vilmos alpolgármester, akinek hatásköre a városi tömegközlekedés koordinálása és átszervezése, elmondta: – Nem tartom valószínűnek, hogy az elkövetkező években Marosvásárhely meg tudná engedni magának a hidrogénüzemeltetésű autóbuszokat. A gépjárművek hidrogénüzemeltetése egyelőre gyermekcipőben járó, de rohamosan fejlődő technológia. Négy-öt év múlva számíthatunk ennek a térhódítására. Egyelőre Marosvásárhely számára sem a beszerzési ára, sem a fenntartási költségei saját forrásból nem hozzáférhetőek. Abban az esetben, ha lehetőség nyílik uniós forrásokat szerezni a buszok beszerzésére, illetve az illetékes igazgatóságok és a tömegközlekedési vállalat szakemberei számításai szerint kifizetődőnek tűnik az ilyen busz üzemeltetése, pályázatot nyújthatunk be. Hamis lenne részünkről azzal hitegetni a marosvásárhelyieket, hogy itt 2-3 éven belül ilyen típusú autóbuszok fognak közlekedni a város utcáin. Azt gondolom, hogy ebben a fázisban, hogyha sikerül minden egyes pályázatot – elektromos és hibrid autóbuszok beszerzését – véglegesíteni 2023 végéig, akkor ez örvendetes számunkra. Ahhoz, hogy hidrogénmeghajtású buszok közlekedjenek a városban, el kell telnie néhány évnek – fogalmazott az alpolgármester.

Egy hidrogénüzemeltetésű autóbusz jelentősen drágább, mint egy dízelmeghajtású, körülbelül 400-500 ezer euróra tehető. A buszok üzemanyagköltsége pedig a dízelautóbuszok üzemeltetésének többszörösét jelenti. Nem beszélve arról, hogy a töltőállomásokat is fel kell szerelni.