2020. október 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A vasárnapi önkormányzati választások tétje nem csak azért óriási, mert az erdélyi magyarságnak lehetősége nyílik arra, hogy a fokozódó bukaresti magyarellenesség közepette megerősítse önkormányzatait, s az erős magyar képviseletnek köszönhetően a helyi és megyei tanácsok a közösség védőbástyáiként működjenek, hanem azért is, mert olyan kiemelt jelentőségű települések sorsáról is dönthetnek a választók, mint Marosvásárhely. 

A székely főváros vezetése körüli huzavona jó ideje kitüntetett figyelemnek örvend, hiszen Vásárhely az erdélyi magyarok egyik szimbolikus jelentőséggel is bíró városa – úgynevezett „frontvárosa” –, ahol most lehetőség nyílik arra, hogy újra magyar polgármester álljon a közösség élére Soós Zoltán személyében. A szeptember 27-i voksolás tétje tehát óriási, s a vásárhelyi magyarok esélyei annál is jobbak, hogy a különböző magyar pártok és érdekképviseleti szervek – példás módon – összefogtak, s egyként sorakoztak fel Soós Zoltán független jelölt mögött, hogy így maximalizálják a helyi magyarság szavazatait. 

Megválasztása után azonban fontos, hogy Soós Zoltánnak erős hátországa legyen Marosvásárhely tanácsában, hogy elképzeléseit a tanácsi többség támogatásával valósíthassa meg. Mivel az elmúlt időszakban látható volt, hogy a másik magyar párt maximalizálta a városban megszerezhető szavazatait, s ezáltal képviselőinek számát is, a szóban forgó tanácsi többség egyedül az Erdélyi Magyar Néppárt tanácsosjelölti listájának támogatásával valósulhat meg. Fontos látni: amennyiben a helyi döntéshozatalban a Soós Zoltán mögött felsorakozó erőknek nem lesz egyértelmű többsége, megtörténhet, hogy hiába a Marosvásárhely fejlődését szolgáló városprogram, a település érdekei ellen dolgozó ellenerők gátolhatják a törekvést, hogy Vásárhely – hosszú idő után végre – a fejlődés útjára álljon. Mindezek fényében szeptember 27-én a Marosvásárhely és a helyi magyarság érdekeit szolgáló egyetlen jó döntés Soós Zoltán független polgármester és a Néppárt tanácsosi listájának támogatása. 

Utóbbit Mihály István, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnökségi tagja vezeti, s ő egyben a párt alpolgármester-jelöltje is. Egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta: nagy feladatra vállalkoztak, ugyanis abból a középszerűségből szeretnék kimozdítani a várost, mely évek óta – a rossz városvezetés miatt – uralkodó jelenség lett Marosvásárhelyen. „Az ország nagyvárosai rendre lekörözték Vásárhelyt az életszínvonal tekintetében, de most már a nálunk jóval kisebb lakosságszámú megyeszékhelyek, mint Beszterce vagy Gyulafehérvár is maguk mögé utasítják városunkat. Ebből elég volt, ezen változtatnunk kell” – hangsúlyozta a jelölt.

A lista második helyén dr. Donáth Árpád fogorvos, a Székely Nemzeti Tanács marosszéki elnöke található, aki újságírói kérdésre válaszolva korábban elmondta: Marosvásárhely fejlődéséhez nélkülözhetetlen további – akár nemzetközi – fejlesztési alapok bevonása, így az SZNT nemzeti régiók védelméről szóló kezdeményezése szorosan kapcsolódik ezen elképzeléséhez. Donáth Marosvásárhely kitörési lehetőségét – egyebek mellett – az egészségügy felvirágoztatásában látja.

Brassai Hunor, aki a lista harmadik helyezettje, és egyben a Minta ifjúsági szervezet elnöke is, elmondta: tervei közt szerepel a marosvásárhelyi fiatalság érdekeinek képviselete a városi tanácsban, a közigazgatásban és az ifjúságpolitikában szerzett tapasztalatait pedig helyi önkormányzati képviselőként is kamatoztatni tudja majd. A jelölt egy korábbi újságírói kérdésre válaszolva elmondta: az észszerűség és a jó ízlés határain belül hajlandóak együttműködni – a város érdekében – más politikai szervezetekkel is, mindaddig, amíg ezek az együttműködések nem képezik megalkuvás tárgyát. „Igen a proaktív hozzáállásra, nem mutyikra. Igen Soós Zoltánra, igen a Néppárt tanácsosi listájára” – mondta Brassai Hunor. 

(x)