2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mezőpanitban mobilapplikáció könnyíti a kommunikációt

A község lakóival való könnyebb kommunikáció érdekében létrehozták az eAdmin Mezőpanit elnevezésű kétnyelvű mobilalkalmazást – közölte pár nappal ezelőtt Bodó Előd Barna, Mezőpanit polgármestere. Azok, akik letöltik és használják az alkalmazást, azonnal közölhetik, ha valamilyen rendellenességet tapasztalnak a községben, illetve gyorsan hozzájutnak azokhoz a hírekhez, közleményekhez, amelyeket az önkormányzat hoz a lakosság tudomására. Mivel Maros megyében – tudtunkkal – egyedi kezdeményezésről van szó, arra voltunk kíváncsiak, hogyan született az ötlet. 

– Rég készülünk erre, mert látjuk, hogy nagyon sok fiatal és középkorú használja a mobilalkalmazásokat, s azt is érzékeljük, hogy a mi kapacitásunk korlátozott arra, hogy minden problémát észleljünk. Így született az ötlet, hogy adjunk lehetőséget a lakosságnak, hogy jelezze a problémákat. Így lerövidül az az idő, ami alatt a megoldással közbe lehet lépni. Azt is tapasztaltuk, hogy sok esetben azonnal kell értesíteni a lakosságot a szolgáltatók bejelentéseiről, például, hogy másnap nem lesz villanyáram- vagy gázszolgáltatás. Ezért kerestünk egy olyan meglévő alkalmazást, ami az elképzeléseinknek megfelel, de mivel ilyent nem találtunk, felvettük a kapcsolatot egy céggel, amely készített már ilyet, s tőle rendeltük meg. Ebben megtalálható egy sor állandó információ, mindenféle elérhetőségek – egyházak, civil szervezetek, rendelők, patikák –, buszjáratok, amihez hozzáadódnak azok az üzenetek, amelyeket mi küldünk ki, ha valami fontos közérdekű változás következik be. Ezenkívül vannak még az általános hírek arról, hogy mi történik, mire kell odafigyelni, járvánnyal kapcsolatos információk, egyebek. Emellett ott a lehetőség, hogy a lakosság is bejelentéseket tegyen azokról a rendellenességekről, amiket észlel. A jelenlegi alkalmazást bővíteni szeretnénk, új elemeket, modulokat is be akarunk vezetni – mondta a polgármester.

Kérdésünkre, hogy hogyan jutnak el a közérdekű információk az idősebbekhez, hiszen ők kevésbé használják a mobilalkalmazásokat, a polgármester elmondta, hogy továbbra is „üzemelnek” a klasszikus csatornák, akik interneteznek, azok elérik az információkat a hivatal honlapján, illetve olvashatják a nyomtatott kiadványt, a Hírvivőt. Ezenkívül évente legalább egy találkozót, falugyűlést szerveznek, ahol közlik az aktuális tudnivalókat. Kérdőívekkel mérik fel a lakossági problémákat

Mezőpanit polgármesteri hivatala elkészítette az idei tevékenységi tervét, a helyi tanácsosok és a karbantartó osztály bejárta a község utcáit, s felmérte a tennivalókat. A költségvetés elfogadása előtt azonban az önkormányzat azonosítani és összesíteni szeretné azokat a problémákat, amelyek felmerülnek még, s amelyeket ebben az esztendőben meg kellene oldani. 

Éppen ezért egy kérdőív kitöltésével feltérképezik a közösség érdekeit szolgáló javaslatokat, ötleteket, közösségi projekteket és közterületen észlelt gondokat, hogy ezeket lehetőség szerint megvalósítsák, illetve orvosolják. Az előző években is sikerrel működött a kérdőíves véleménynyilvánítás, több száz kitöltött kérdőív érkezett be a hivatalba. 

– Az új kérdőíveket kedden tettük közzé, de már több tucat bejegyzés született. Hasznos információkat kapunk a lakosságtól, van, amiről volt tudomásunk, van, amiről nem. A beérkező információkat elemezzük, és igyekszünk eleget tenni a kéréseknek, észrevételeknek. Szerencsére jól és hatékonyan dolgozik a karbantartó osztályunk csapata, s ahol szükséges, ott be is tudnak avatkozni. A kérdőívek közzétételéhez használtuk az applikációnkat, azon keresztül is kiküldtük a lakosságnak – közölte a polgármester. 

A kérdőívek letölthetők a https://tinyurl.com/kerdoivMezopanitKozseg2022 linkről, a kétnyelvű mobilalkalmazás pedig a shorturl.at/fsQR5 (android) és a shorturl.at/mnBJ3 (iOS) linkekről érhető el. 

Fotó: Nagy Tibor (archív)