2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Örömmel olvastam a hirdetést, hogy városunk lakosainak lehetősége lesz a nyílt nap alkalmával, június 18-án meglátogatni az Azomureş vegyipari kombinátot. A gyár fennállásának 60. évfordulója alkalmából az érdeklődők betekinthettek a gyár életébe, meglátogathatták a gyár részlegeit, és lehetőség adódott megismerni az alkalmazottak feladatkörét, tevékenységét. A látogatóknak, a városlakóknak párbeszédre is volt lehetőségük, filmvetítés volt, a helyszínre autóbusszal szállították az érdeklődőket.

Köszönöm, köszönjük.

Jó, hogy 2500 alkalmazott számára a vegyi kombinát ad munkát, itt keresik meg a fizetést, műtrágyát állítanak elő a talaj termőképességének javítása érdekében. Ugyanis a szerves trágya egyre kevesebb, és a műtrágya használata növeli a termést, a mezőgazdasági gépek pedig könnyítik a mezőgazdasági munkát. 

A vegyipari kombinát ellen nincs kifogásom. Vannak pró és kontra érvek a kombináttal kapcsolatban. A gyár vezetősége a környezetvédők ügyködése miatt fejleszti a szűrőberendezéseket a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében stb.

A hajdani gyár tervezésekor nem számoltak azzal, hogy ez milyen káros hatással lehet a lakosok egészségére, a környezetre.

Az Egyesült Államokban vagy a Németországban tett csatangolásaim alkalmával láttam, hogy az épülő lakótelepek körül sok-sok fát ültetnek, és ahol „okosabbak”, ott fenyősorokat telepítenek.

Egészségügyben dolgoztam, úgy tanultuk akkoriban, hogy az ammónia károsítja a csontvelőt, amely egyik vérképző szervünk, s növeli a légúti megbetegedéseket, továbbá sok mindenre ellenjavalt.

Nyugdíjazásomkor (ma már 30 éve) a gyerekklinikán csak néhány leukémiás beteg volt. Úgy tudom, sajnos, hogy a betegek száma Maros megyében több tízszeresére nőtt.

A kombinát környékén, a környező falvakban gyümölcsfákon, növényeken észlelhető a káros hatás. Dózsa Györgyön (Ilencfalván) idős nagyapám véleménye volt: a föld megmunkálása biztosítja az élelmet, és meglesz a munka eredménye. Ez biztosítja a jövőt. Mind a négy gyermekét erre tanította. Nem csángáltunk el, és ma is itthon van az otthonunk és a sírunk.

A mai generációknak is egészséges környezetre van szükségük, sokat tudnék még írni, de tegyék dolgukat a felelős, okos emberek. 

Igen, szükség van a gyárra, de fontos a lakosság egészsége is.

Kenedich Piroska, 

Marosvásárhely