2021. december 6., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Óriási a kereslet Egyiptom iránt

Bár rövidesen megkezdődik a nyaralási idény, a napról napra változó járványhelyzetben sokak számára kérdés, hogy vajon végre utazhatunk-e nyugodtan az idén, bővül-e azon úti célok száma, amelyek korlátozások nélkül tudják majd fogadni a turistákat. A kérdésre egyelőre meglehetősen nehéz bizonyossággal válaszolni, viszont a világszerte elkezdődött oltáskampányoktól azt várják az iparágban dolgozók, hogy lassan megnyíljanak a határok, és a turizmus elkezdje megközelíteni ismét a járvány előtti időszakra jellemző forgalmat. Az utazási irodák képviselői bizakodóak, eddig minden jel arra utal, hogy a dolgok normalizálódni fognak, az emberek nagyobb bizalommal terveznek, és egyre több ország fogja ismét megnyitni a kapuit a turisták előtt.

A romániai turisták közkedvelt úti célja, Törökország nemrég szigorú korlátozásokat vezetett be, miután jelentősen megugrott a napi fertőzöttek száma. Ilyen körülmények között mernek-e törökországi nyaralást tervezni a turisták? – érdeklődtünk Kelemen Barnától, a marosvásárhelyi World Travel Shop utazási iroda igazgatójától.

A turisztikai szakember szerint a romániai utasok első számú úti célja Törökország, minden évben oda, valamint Görögországba utaznak a legtöbben. Miután Törökország tavaly júliustól végig problémamentesen fogadta az utasokat, ott most az utóbbi két-három hónapban súlyosbodott a járványhelyzet, napi hatvanötezer fertőzöttet regisztráltak, ezért részleges lezárásokat vezettek be, amelyek, úgy tűnik, nagyon hatásosnak bizonyultak. A korlátozó intézkedéseknek a nagy része azonban a turistákra nem vonatkozott, csupán a helybéliekre. Jelenleg sincs teljesen lezárva az ország, a vendéglők zárva vannak, ezért csak a szálláshelyen tudnak étkezni a turisták, illetve, ha valaki nincs beoltva, hazautazáskor kötelező számára a két hét karantén. 

– Az elmúlt három hétben, amikor elkezdődött a ramadán, drasztikusabb szigorításokat vezettek be, amelyeknek már érződik a hatása, ugyanis napi hatvanötezerről most már húszezer alá csökkent a fertőzöttszám az országban. A törököknek nagyon fontos a turizmus, ugyanis egy kieső év számukra kész katasztrófát jelent, éppen ezért mindent elkövetnek, hogy visszaszorítsák a fertőzésveszélyt, és amikor indulna az üdülési szezon, felszabadíthassák a határokat, és felfüggesszék a szigorító intézkedéseket. Törökország úgy döntött, hogy mintegy 18–20 országból érkező turistáktól még negatív PCR-tesztet sem kér, egyelőre Románia nem szerepel ezek között, de biztos vagyok benne, hogy mivel Románia jelentős piacot jelent a törökországi turizmus számára, rövidesen fel fogunk kerülni erre a listára. Biztos vagyok benne, hogy legfennebb negatív PCR-tesztet fognak majd kérni a beutazó turistáktól, más szigorításokra nem valószínű, hogy számítani kell – adott hangot véleményének az igazgató.

Fotó: Nagy Tibor (archív)


Charterjáratok

Marosvásárhelyről júniusban indulnak charterjáratok Törökországba, Kelemen Barna pedig úgy gondolja, hogy június elejétől sok változás lesz mind nálunk, mind pedig az Európai Unióban és valószínűleg az unión kívül is, mert nagyon sokan ki vannak éhezve már az utazásra, az az irodai forgalomban is érezhető. Az utazási irodák országos szövetsége tárgyalásokat folytat a hatóságokkal a sárga listás országok jegyzékének a módosítása kapcsán, ugyanakkor uniós szinten is tárgyalások vannak arról, hogy minden európai országban korlátozások nélkül utazhassanak majd a beoltottak. Viszont a szakember biztos abban, hogy azok az országok, amelyek nem tagjai az uniónak, szintén fontolgatják ezt. Ettől eltekintve, természetesen minden állam hozhat még plusz védelmi intézkedéseket, amennyiben azt jónak látja, de egyértelműen mindenkinek az az érdeke, hogy minél előbb újrainduljon a turizmus. 

Az utazási iroda igazgatója megjegyezte: optimista, ugyanis eddig az idei turisztikai idény jónak, a tavalyinál jobbnak ígérkezik, hiszen a 2020-as idény szinte felét „lekéstük”, későn nyitottak az országok, a charterjáratok későn indultak be, július közepe felé indult be Törökország, augusztusban Egyiptom, voltak országok, amelyek meg sem nyitották határaikat a turisták előtt, illetve olyanok, amelyeket a karanténkötelezettség miatt nem választottak az utazók. Idén sokkal szélesebb a paletta, sokkal több helyszínre el lehet majd utazni, az utazási iroda év eleji, illetve jelenlegi forgalma alapján egy normálishoz közeli turisztikai idényünk lesz – véli a World Travel Shop igazgatója.


Egyiptom – az egyik fő úti cél

Mivel az utóbbi időben kevés olyan ország volt, ahol nem volt sok a fertőzött, illetve ahová korlátozások nélkül be-, majd haza lehetett utazni, nagyon sok romániai turista üdült az utóbbi időben Egyiptomban.

Ezt Kelemen Barna is megerősítette, mint mondta, Egyiptom azon kevés úti célok egyike, ahová nyugodtan mehettek a turisták, nincs fertőzésveszély, és a beutazáshoz mindössze egy negatív PCR-tesztre van szükség, hazautazáskor pedig nem kell karanténba vonulni. A másik érv, ami Egyiptom mellett szól, az időjárás, ugyanis március végétől harminc fokon felüli a hőmérséklet, és a hosszú tél, valamint a hosszas bezártság után sokan szerették volna már élvezni a napfényt, a tengerpartot. Ugyanakkor charterjáratok és rendkívül kedvező árak várják a turistákat, például 840 euróba kerül két személyre az utazás 5 csillagos szállodai, all inclusive ellátással, reptéri illetékkel együtt. Ezekre az ajánlatokra rá is haraptak az utazni vágyók, olyan is van, hogy a nagyvárosokból napi tíz-tizenkét repülőjárat indul Romániából Egyiptomba.