2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Maros megyében július 29-ig, szerdáig 949 betegnél igazolták a koronavírus-fertőzést. Szerdán 13 új esetet azonosítottak, az érintetteknek eddig negatív volt a tesztjük. 12 személynél a fertőzöttséget korábban kimutató teszt megismétlésekor lett újra pozitív az eredmény. A Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatóság adatai szerint jelenleg 107 koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált személyt kezelnek a megye egészségügyi intézményeiben, 77 személy a fertőzöttség gyanújával van beutalva. Július 29-ig 782 személyt, közülük 148 tünetmentes fertőzöttet engedtek haza a kórházból. Szerdáig 77, Covid–19-cel diagnosztizált beteg hunyt el a megyei kórház egységeiben.


Romániában exponenciálisan terjed a járvány, újabb korlátozásokat vezetnek be

Romániában bizonyos térségekben exponenciálisan növekszik a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak száma, ezért az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) újabb regionális korlátozások bevezetéséről döntött a járvány megfékezése, az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás csökkentése érdekében.

A CNSU kedd este elfogadott határozatát szerdán tették közzé a közegészségügyi hatóság honlapján.

A megyék szintjén, illetve a fővárosban alakult járványügyi operatív törzsek regionális szinten kötelezővé tehetik – a felnőttek és öt évet betöltött gyerekek számára – a védőmaszk viselését a kültéri nyilvános helyeken, ahol és amikor nagyobb tömegek gyűlhetnek össze.

Elrendelhetik az étel- és italértékesítés, illetve fogyasztás szüneteltetését 23 és 6 óra között a kerthelyiségekben vagy más vendéglátóhelyeken. A vendéglátóhelyek nappal sem fogadhatnak több vendéget, mint ahány ülőhellyel rendelkeznek, biztosítaniuk kell az asztalok és a vendégek közti távolságot, a határozat pedig azt is külön leszögezi, hogy – a fizikai kontaktusok elkerülése érdekében – tilos lesz a tánc.

A strandokon, illetve tengerparton csak a házastársak, illetve a gyerekek és az őket felügyelő szülők, nagyszülők tartózkodhatnak két méternél közelebb egymáshoz.

Romániában eddig is kötelező volt a védőmaszk viselése minden zárt nyilvános térben (tömegközlekedési eszközökön, munkahelyeken, üzletekben), és a strandokon is kötelező a kétméteres távolság betartása a nem egy háztartásban élők számára. A Fekete-tenger partját ellepő nyaralók azonban nem tartják be ezeket az előírásokat, nappal a strandokon, éjszaka pedig a szabadtéri szórakozóhelyeken hatalmas tömegek gyűlnek össze.

A CNSU „ajánlásokként” sorolja fel az újabb korlátozásokat, amelyek bevezetéséről minden megyében a helyi járványügyi operatív törzs dönt. Ludovic Orban miniszterelnök azonban jelezte: a kormány szerda esti ülésén fontolóra veszi, hogy az újabb korlátozásokat országos szinten kötelezővé teszik.

Kedden – elsőként Románia megyéi közül – a fertőzési góccá vált Argeş megyében az országos szabályoknál szigorúbb óvintézkedéseket vezetett be a megyei operatív törzs. Kültéren is kötelezővé tették a védőmaszk viselését mindenütt, ahol kettőnél több ember tartózkodik, és immár magánrendezvényeknek is véget kell vetni hétköznap legkésőbb 22, hétvégén pedig 23 órakor. A megyében már múlt héten betiltották a vásárokat és bezártak a strandok.

Csütörtöktől kötelező lesz a maszk viselése a nyílt köztereken az Argeşsel – és a fővárossal – szomszédos Dâmboviţa megyében is, a bolti és piaci eladóknak pedig kesztyűt is kell viselniük. (MTI)