2021. május 16., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Közzétette az eredetileg április 15-ére tervezett tisztújító közgyűlés előtt a különböző vezetőségi tisztségekre jelentkezők névsorát a Román Kosárlabda Szövetség. Marosvásárhelyi jelentkező egy van közöttük, igazgatótanácsi tagságra pályázik az egyik megyeszékhelyi gyermekklub vezetője, Nicolae-Emil Ștețca. Hogy sikeresen-e, azt majd csak bő egy hónap múlva tudjuk meg, ugyanis a tanácskozást május 15-ére halasztották.

Az igazi tét a közgyűlésen az új elnök megválasztása, miután az eddigi vezető, Horia Păun úgy döntött, nem kíván újabb mandátumot a szövetség élén. A jelölésigazoló bizottság összesen hat pályázatot talált rendben lévőnek. Három jelentkező már régebben jelezte, hogy megméretkezik a választásokon. Virgil Stănescu volt válogatott játékos a Maros KK színeiben is megfordult, és nem hagyott valami jó benyomást az itteni szurkolókban. Adrian Voinescu csak ellenfélként játszott a marosvásárhelyi sportcsarnokban, hátránya, hogy nem jutott olyan magas szintre, mint Stănescu. Ștefan Săndulache játékvezetőként tevékenykedett, amíg össze nem rúgta a port a szövetség vezetőségével, őt is sokan ismerik a sportág berkeiben. Ploiești képviseletében végül nem Alexandru Iacobescu, hanem a marosvásárhelyi közönség által igencsak jól ismert, ám – finoman fogalmazva – nem igazán kedvelt Cătălin Burlacu a jelölt, aki jelenleg az 1. ligában a marosvásárhelyi csapat legfőbb ellenfelének számító CSM Ploiești csapatát irányítja. 

Van két meglepetés is. Svetlana Simion (hosszú ideig a Drăgușin családnevet viselte, és régi motorosnak számít a szövetségben) néhány napja bejelentette indulását, aztán a visszalépését is az igazán szenzációszámba menő pályázó, Carmen Tocală javára, aki Horia Păun előtt, 2012-ig vezette már a szövetséget, és akkor mondott le, amikor a Sport- és Ifjúsági Hatóság (abban az időben nem létezett sportminisztérium) államtitkári rangú elnökének nevezték ki. Carmen Tocală 2013 óta a sportág európai szövetségének (FIBA Europe) az alelnöke, 2019 óta a FIBA (a világszövetség) végrehajtó bizottságának a tagja. És ilyenként, noha csak az utolsó pillanatban derült ki a jelöltsége, talán a legesélyesebbnek tűnik.

Alelnöknek ketten jelentkeztek, Mircea Cristescu és Alina Moanță, míg az igazgatótanácsban az alábbiak szeretnének tevékenykedni:

* az ificsapatokat működtető klubok részéről: Alexandru-Vlad Andronescu, Florin-Alin Covaciu, Dacian Dan, Veronica Gavrilă, Vlad Ghizdăreanu, Alexandru Hulpuș, Petruț Mihai, Florin Nini, Nicolae-Emil Ștețca, Ovidiu Stochici, Cătălin-Viorel Tănase

* a felnőttcsapatokat működtető klubok részéről: Dragoș-Mircea Barbu, Daniel Calancea, Horațiu Floca, Rusz István, Șerban Sere.

A szövetségi tagegyesületeken kívül álló jelöltek: Aurora-Cristina Dragoș, Marius Marinescu, Mircea Martiș, Titus Nicoară, Matei Vlad Popovici, Bedir Șefer.


 Nicolae-Emil Ștețca, a Lucky Dragons klub vezetője
a közösségi oldalán megjelent felvételen