2020. július 12., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Pénteken véget ért a magyar-román közös jégkorongbajnokság 140 mérkőzéses alapszakasza. A részt vevő nyolc (öt magyarországi és három romániai) együttes közül a címvédő HSC Csíkszereda végzett az élen, mögötte a dunaújvárosi Acélbikák kerültek egyenes ágon az elődöntőbe.

 

Pénteken véget ért a magyar-román közös jégkorongbajnokság 140 mérkőzéses alapszakasza. A részt vevő nyolc (öt magyarországi és három romániai) együttes közül a címvédő HSC Csíkszereda végzett az élen, mögötte a dunaújvárosi Acélbikák kerültek egyenes ágon az elődöntőbe.

Az utóbbi években komoly anyagi gondokkal küzdő, de patinás múltra visszatekintő Újpest lett az utolsó, igaz, az előző szezonhoz képest sokkal jobb teljesítményt produkálva. Jól kezdett, majd egyre inkább elhalványult az EBEL-ben szereplő Sapa AV19 Fehérvár együttesének farmcsapata, így ez a másik gárda, amely nem került be a rájátszásba. (A Sapa AV19 Fehérvár egyébként az EBEL rájátszásába jutott – története során másodszor.)

Rengeteget fejlődött a harmadik és negyedik helyen végzett brassói és miskolci alakulat. Mindkét együttes komoly célokkal vágott neki az idei szezonnak, és végig egymással küzdve, váltakozva foglalták el az alapszakasz dobogóját. Végül a Jegesmedvék valamivel halványabb januári teljesítménye döntött: az év eleje óta lejátszott hat meccsből egyetlenegyet sem tudtak megnyerni a rendes játékidőben, s kétszer is kikaptak a közvetlen rivális brassóiaktól. A Fenestela az idei évben csak Dunaújvárosban kapott ki, az utolsó mérkőzésén, amikor már biztos volt a harmadik helye.

Az alapszakasz végére talált magára a bukaresti Steaua, amely a Románia-kupa elhódítása óta megtáltosodni látszik, s a végére – az utolsó mérkőzésen hiába verte meg az örök rivális HSC-t – pontszámban ugyan beérte, de megelőzni már nem tudta a Ferencvárost, amely így az 5. helyen végzett és a Miskolc ellen játszik a negyeddöntőben. Vagyis egy romániai és egy magyarországi negyeddöntőre kerül sor. A két győzelemig tartó sorozat már vasárnap este elkezdődött, a Brassó és Miskolc van helyzeti előnyben, hiszen az első két találkozót hazai jégen játsszák (a második mérkőzésre ma kerül sor, míg az esetleges harmadik összecsapást csütörtökön játsszák).

Ami az egyéni teljesítményeket illeti:

A kanadai táblázatot a HSC Csíkszereda cseh légiósa, Novak Vaclav vezeti 60 ponttal, ő lőtte a legtöbb gólt is a sorozatban (28) és a legtöbb gólpassz is az ő nevéhez fűződik (32). Mögötte két miskolci következik, a szlovák légiós Saluga Martin (52) és Fodor Szabolcs (49), majd alig lemaradva a Steauát erősítő Timaru Ioan és a miskolci Dubek Vladimir (48-48 – előbbi több gólt szerzett).

A kapusteljesítményeknél ugyancsak egy csíkszeredai, Kozuch Stanislav (szlovák) áll az élen 93,67%-os védési aránnyal, alig lemaradva mögötte – de sokkal kevesebb percet a jégen töltve – a dunaújvárosi Sevela Peter (szlovák). Dobogós még a szintén szlovákiai, Brassóban játszó Polc Patrik. A legjobb nem idegenlégiós a Miskolcon védő Budai Krisztián.