2020. augusztus 15., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

27. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál és 5. Freedom Blues Festival

Az idén egy hétre esik városunk két, igencsak minőségi eseménysorozata: az idén 27. alkalommal sorra kerülő Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál és a Freedom Blues Festival. A Maros megyei MADISZ által szervezett filmszemle és a Jazz&Blues Club által létrehozott és gondozott bluesfesztivál e héten veszi kezdetét, az egybeesés a véletlen műve, a naptár ezúttal így adta ki. A két eseménysorozat szervezői a közelgő szemlékkel kapcsolatosan ez okból közös sajtótájékoztatót tartottak hétfőn délelőtt a dzsesszklub fölötti Ursus Sörházban.

Fotó: Nagy Tibor


Az ismertetőn elsőként az idén is a Kultúrpalotában sorra kerülő filmfesztiválról beszélt annak igazgatója, Sipos Levente és művészeti igazgatója, Gáspárik Attila. – Ismét eltelt egy év, új fesztiválba kezdünk, reméljük, ugyanolyan jó lesz, mint a tavalyi. Ez a leghosszabb ideje működő hazai filmfesztivál. Olyan filmeket vetítünk, amelyeket nem láthatunk a mozikban vagy a tévében. Speciális filmnézésre hívjuk a közönséget, nagyon sok filmünk van, nem egzotikus alkotások, hanem egyszerűen jók: Szíriából, Irakból vagy akár Nepálból. Hiába van ezer csatornánk otthon, ezeket a filmeket nem láthatjuk, és az internetről sem tölthetjük le őket. Ezúttal öt napon keresztül úgy nézhetjük a világot, ahogyan látják a filmszakma azon alkotói, akik elküldték műveiket. Vannak román és magyar filmek is, e két kultúra a mi perspektívánk szerint nem párhuzamos, épp ellenkezőleg: nagyon sokszor – főleg a filmben – metszik egymást. Az idén 49 filmet válogattak be a versenyprogramba, a szombat esti díjátadó ünnepség pedig két – egy román és egy magyar – Oscar-jelölt film vetítése között lesz. A versenyprogram mellett 15 nagyjátékfilmet és dokumentumfilmet vetítünk. Újdonság, hogy az aznapi versenyprogramot megismételjük esténként a kisteremben, ahogyan az is, hogy kedden nulladik napra kerül sor: 19 órakor a budapesti CentriFUGA Kortárs Zenei Műhely lép fel Paralel kánonok című koncertjével a kisteremben, a belépés erre az eseményre ingyenes. A fesztivál 6-án, szerdán 17 órakor kezdődik, zene és film váltakozva tart egész vasárnapig. Vasárnap este az András Lóránt Társulat táncszínházi előadása zárja a fesztivált. Az összes versenyprogrambeli film angol feliratos, szimultán fordítják őket magyarra és románra. A nagyjátékfilmeknek is lesz felirata, nem szeretnénk, ha bárki azért menne ki a teremből, mert nem érti az adott filmet. A díjnyertes filmek idén is vasárnap délelőtt lesznek láthatók, ezalatt a kisteremben animációs filmeket vetítünk gyerekeknek. A napijegy 15 lejbe, a bérlet 40 lejbe kerül, olcsóbb a napijegyünk, mint a mozis kedvezményes belépő – mondták a szervezők. Az idei szemlén is számos kiegészítő rendezvény zajlik, lesznek tárlatnyitók, koncertek – fellép két programmal is Hobo, koncertezik Harcsa Veronika, Razvaljajeva Anasztázia, a Midnight Buzz és a Balázs Elemér Group. A filmfesztivál programját hamarosan részletesen ismertetjük.

Az idei Freedom Blues Festivalról Demeter József „Döme” főszervező, a dzesszklub társtulajdonosa beszélt. – Ötödik kiadásához érkezett a fesztivál. A klubban két nagy zenei szemle zajlik évente, a tavaszi dzsessz- és az őszi bluesfesztivál. Az első nap, november 7-e a gyerekeké, a marosvásárhelyi Rocksuli diákjai fognak zenélni, csak bluesdalokat. Második nap, 8-án érkezik a fellépőként és ceremóniamesterként is jelentkező Mike Godoroja és zenekara a Led Zeppelin-projekttel és a Blues Brothers Show Magyarországról, amelyet nagyon várunk: hét énekes, számos táncos lesz a színpadon a zenészek mellett. Hagyományaink szerint nagyon odafigyelünk a kezdő, illetve kevésbé ismert együttesekre. Ez okból hívtuk meg a Midnight Buzzt Brassóból és Andrei Cerbut a Crossroads együttessel. Az Eugen Caminschivel fellépő Oxigen együttest sem ismerjük, nekik is adtunk egy esélyt. Ismét fellép Sir Blues Vali Răcilă, és újdonságként a koncerteket követő esti afterpartik élő zenére zajlanak: a szatmári kamionsofőrökből álló Black River Blues Band játszik pénteken és szombaton is reggelig, az ő zenéjükre lehet majd bulizni. Ismét lesz bakelitcsere és -vásár, borkóstoló több borház részvételével. 

A koncertekre a Bunkerben kerül sor, a Piano lounge terem lesz, ahol borozni, kávézni, beszélgetni lehet, a koncertek végeztével pedig ott zajlik a buli. 50 lejbe kerül a napijegy, 70 lejbe a háromnapos bérlet. A csütörtöki napra, a rocksulis diákok koncertjére pedig ingyenes a belépés – hallottuk Dömétől. A bluesfesztivál programját is hamarosan közzétesszük.