2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ülésezett a Maros Megyei Tanács

Csütörtökön soros ülését tartotta a Maros Megyei Tanács, amelyen az egészségügyi ellátást érintő kérdésekről, útfelújításról és megyei, régiós rendezvények támogatásáról döntöttek – tájékoztatott Molnár Imola, a megyei tanács tanácsadója. 


Két kórház költségvetését egészítették ki

A megyei önkormányzat testülete által csütörtökön hozott határozatokkal a Maros Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó két kórház költségvetését egészítették ki a Maros Megyei Közegészségügyi Igazgatósággal kötött szerződésekre kifizetett összegekkel. Ennek értelmében a Maros Megyei Klinikai Kórház költségvetése 590 ezer lejjel nő, míg a dicsőszentmártoni Gheorghe Marinescu Városi Kórháznak a tébécéprogramra 11 ezer lejt utalnak ki.


Az igényekhez igazították a kórházak stratégiáját

Ugyanakkor a megyei testület elfogadta a két szóban forgó egészségügyi intézmény több évre szóló fejlesztési stratégiáját is. A Maros Megyei Tanács honlapján, a www.cjmures.ro oldalon megtalálható határozat szerint a kórházak fejlesztési stratégiája 2023, illetve 2024-ig szól. Ezek elkészítésekor figyelembe vették a térség lakosságának igényeit, valamint a térségben található egészségügyi szolgáltatások piacát, hogy ezek ismeretében javítsanak a kórházi egészségügyi szolgáltatások minőségén és a betegek biztonságán. 

– Az elfogadott stratégiáknak kiemelt jelentőségük van a Maros megyei egészségügyi szolgáltatások fejlesztésében. Már mandátumom elején is említettem, hogy számomra az egészségügyi ellátás fejlesztése, a szolgáltatások minőségének javítása fontos. Minden évben igyekszünk növelni az alárendeltségünkbe tartozó kórházak költségvetését, ugyanakkor átfogó felújítási és korszerűsítési munkálatokat végeztünk a Megyei Klinikai Kórházhoz tartozó épületeken – nyilatkozta Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.


Feújítják a 107D jelzésű megyei utat

Csütörtökön a megyei tanácsosok elfogadták a műszaki-gazdasági mutatóit, valamint a műszaki-gazdasági dokumentációját annak az útjavítási tervnek, amely a 107D jelzésű megyei út Maros megyei szakaszának felújítására vonatkozik. Ez a szakasz Fehér megye határa – Mezőkirályfalva – Ádámos – 14A jelzésű országút kereszteződése között van. A 107D jelzésű megyei útszakasz hossza 21,47 km, és Magyarsülye településnél köti össze Fehér megyét Maros megyével. A munkálatok az Ádámos községhez tartozó Magyarherepét, Magyarkirályfalvát és Sövényfalvát érintik, a megyében felújításra kerülő útszakasz 12,3 km, a beruházás összértéke 134 és fél millió lej.


Rendezvények szervezését támogatják 

A tanácstestület jóváhagyta ugyanakkor, hogy a Maros Megyei Tanács partnerként/támogatóként részt vegyen különböző civil szervezetek, egyesületek által szervezett kulturális, közösségépítő és sporteseményeken. Ezek között hét fesztivál is van, például a Görgény- és a Maros-völgyi fesztivál, a Kis-Küküllő menti fesztivál, a gernyeszegi AWAKE, a VIBE, valamint az Alternatív rövidfilmfesztivál. Ezekre egyenként 60-70 ezer lej támogatást szavazott meg a tanács.