2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Öt éve kapta vissza kastélyát a Kemény család

Ez év szeptember 30-án múlt öt éve annak, hogy a Kemény család jogos örökségeként visszakapta a marosvécsi várkastélyt. A visszaszolgáltatás örömére 2014. november 8-án egy nagyszabású kapunyitó ünnepséget szerveztek, amelyen körülbelül 800 érdeklődő vett részt. Ezt a kapunyitó ünnepséget szeretnék megismételni november 9-én, amikor egy egész napos, mindenki számára nyitott, családbarát rendezvényt szerveznek a marosvécsi Kemény-kastélyban. 

Amint azt a szervező Kemény Auguszta Kulturális Egyesület elnöke, Nagy Kemény Géza közölte, a 10 órakor kezdődő programban helyet kapnak többek között előadások, kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutatók, sajtóklub, kastélytúrák, kiállítások, filmvetítések, néptánc-bemutatók, könnyű- és komolyzenei koncertek, vetélkedők, de lesz lovas bemutató és vásár is. Szerveznek továbbá kerekasztal-beszélgetést a kastély elmúlt öt évéről és Kemény János munkásságáról, valamint sajtóklubot a romániai visszaszolgáltatási eljárásokról. Kilyén Ilka színművésznő helikonista költők verseiből összeállított előadóestjével lép fel, Géczi Amália pedig zongorázni fog a kastély nagytermében található hangszeren. Egy Kemény Jánosról szóló film vetítésére is sor kerül, valamint bemutatnak több, a Kemény család tagjaival kapcsolatos könyvet. A rendezvény ideje alatt másfél óránként indulnak vezetett kastélylátogató túrák az épület főkapuja elől. Emellett kiállításokkal is készülnek, többek között egy, a kastély elmúlt 5 évének programjait bemutató plakát- és fotókiállítással. Egy Kemény-kastély témájú, gyermekeknek szóló fotóversenyre beérkezett alkotásokból összeállított tárlat megnyitójára és díjátadójára is sor kerül. Emellett az érdeklődők megtekinthetik Fóris Zoltán fényképeit, valamint Vass Dalma rajzait és festményeit. Ezenkívül szerveznek vásárt, tollaslabda-, gulyásfőző és favágóversenyt, lesznek étel- és italsátrak. 

Az Art Equest Lovasiskola lovas bemutatóval vesz részt a rendezvényen, este pedig Tűzvarázs- és Titán-koncertekkel zárják a programot. A gyermekeket többek között Legendárium-rajzfilmekkel, a Pont Csoport interaktív EduKastély-játékaival, tollaslabda-versennyel, lovaglással és arcfestéssel várják. November 9-én egy színes, minden generáció érdeklődésére számot tartó kulturális rendezvényre kerül sor, amelyre ingyenes a belépés. 

A programok költségeit adományokból és támogatásokból fedezik, így örömmel fogadnak adományokat a rendezvény helyszínén kihelyezett adománygyűjtő dobozokban. 

A rendezvény főszervezője a Kemény Auguszta Kulturális Egyesület és a Kemény család, de több más szervezet és intézmény is részt vesz az évfordulós program megvalósításában. A Kemény Auguszta Kulturális Egyesület a Kemény család örökségének ápolását tűzte zászlajára. A szervezet kiemelt feladatának tekinti a marosvécsi Kemény-várkastély és kastélykert revitalizációját, hiszen a késő reneszánsz stílusú műemlék épület művészettörténeti, történelmi és kultúrtörténeti jelentősége mellett irodalomtörténeti szempontból is igen fontos: 1926 és 1944 között a kastély akkori tulajdonosának, báró Kemény Jánosnak köszönhetően az erdélyi magyar irodalmi élet szereplői találkozókat tartottak a várkastélyban. A Helikon néven ismertté vált szabad munkaközösség az erdélyi magyar írók legszámottevőbb és legjelentősebb irodalmi csoportosulása volt a két világháború közötti időszakban. A közösség egyik legismertebb tagjának, gróf Wass Albertnek hamvait 1999-ben a kastély kertjében helyezték végső nyugalomra (síremléke – más, Kemény-sírokkal együtt – máig megtekinthető az angolparkban felállított Helikon-asztal közelében). 

Bővebb információkért forduljanak bizalommal Szekeres-Ugron Villőhöz, a Kemény Auguszta Kulturális Egyesület Petőfi Sándor-programjának ösztöndíjasához (telefonszám: 0749-205-491, e-mail-cím: szu_villo@yahoo.com) vagy Nagy Kemény Gézához, a Kemény család képviselőjéhez (telefonszám: 0741-225-141, e-mail-cím: december5.2004@gmail.com) – áll a szervezők közleményében.