2019. december 12., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Falusi nyarak élményei

Pólót festő, álomfogót készítő gyermekek szorgoskodtak múlt hét szerdáján a gegesi református parókia udvarán. A tábort a tavaly októberben alakult marosvásárhelyi Educational Reborn – EDUR-Egyesület hozta létre a gegesi egyházközség biztosította természetközeli környezetben.

Fotó: Nagy Tibor


– Azokat a falusi nyári élményeket szeretnénk megadni a gyermekeknek, amelyekben annak idején a nagyszülős vakációzások során nekünk is részünk volt. Hat éve veszünk részt ilyen jellegű együttlétek szervezésében, de az egyesületnek ez a második saját tábora. A programban kreatív kézművesség és számos más hagyományőrző tevékenység, állatsimogatás és gulyásfőzés is szerepel, ugyanakkor tehénfejést is láthatnak és a gyógynövényekről is tanulhattak a résztvevők. Éppen tegnap jártunk kint a határban, remek kirándulás volt. A cél a játékok, a szórakoztatás ötvözése a természetismerettel – foglalta össze a tábor lényegét Kiss Gellért főszervező.
– Kicsit beülök az árnyékba, hogy kéküljön a pólóm – lépett a fiatalemberhez egy lebarnult fiúcska, az egyik legfiatalabb táborozó. 
– Nálad van a piros? – ért el hozzánk a hosszú asztalnál festegető, nagyobb lányok hangja. A kert másik végében többen függőágyakon lazítottak, mások a relaxációs sátor hűvösében pokróccal letakart szalmabálákon fűzfaágból, kenderkötélből, krepp-papírból készítették a kicsik éjszakai anyahiányát enyhítő álomfogót. 
– A tábort a 7–12 éves korosztálynak szerveztük, és nagy meglepetésünkre, annak ellenére, hogy az egyesületünk neve még nem rögzült a köztudatban, túljelentkezés volt. Vásárhelyről, Gyulakutáról és Kolozsvárról is jöttek gyermekek – tette hozzá Kiss Gellért, akitől azt is megtudtuk, hogy július 29. – augusztus 2. között 8–17 éveseknek gitár- és furulyatábort, augusztus 19–23. között ugyanennek a korosztálynak hagyományőrző tábort szervez Gegesben az Educational Reborn. Az egyesület idei nyári kínálatáról a Facebook-oldalukon találhatók további részletek.