2019. november 13., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Állítólag vigyázni akar a kormány az egészségünkre, és ezért tervez különadót kivetni a cukortartalmú üdítőitalokra. Valójában csak az államkassza éhenhalását akarják megelőzni, ám ez az adó arra még nem lesz elég, sőt, anyagilag több kárral, mint haszonnal járhat. De mivel az osztogatás után rendszeresen fosztogatás szokott következni, majd lesznek egyéb ötleteik is.

Ha a számolás és a gondolkodás is kormányosaink kedvelt sportágai közé tartozna, akkor ennek az illetéknek a bevezetése kapcsán találtak volna kisebb könyvtárnyi irodalmat a nyugati országok tapasztalatairól. Arrafele is több országban kipróbálták ezt az ötletet, és miután sem egészségvédelmi, sem anyagi szempontból nem vált be, már nem is igazán erőltetik.

Azok az elmaradt angolok, amikor eszükbe jutott bevezetni ezt az adót, kétéves türelmi időszakot adtak az iparágnak, hogy felkészüljön gazdaságilag a változásra. Nálunk bejelentették az új illetéket júliusban, és a pénzt már szednék is szeptembertől, mert errefele kicsire nem adnak. Meg a törvényre sem sokat, amely pedig tisztán kimondja, hogy egy új adóra vonatkozó szabályt az alkalmazás előtt fél évvel kutya kötelességük lenne véglegesíteni. Hatástanulmányról, netalántán az iparággal való egyeztetésről már beszélni is kár a sürgősségi kormányrendeletek paradicsomának számító országunkban.

Pedig az ilyen szabályalkotással nem fogják az egészségünket megvédeni, viszont a gazdaság egyik jól teljesítő ágazatának sikerül egy mélyütést bevinni. Üdítőitalok terén ugyanis exportőrnek számítunk, a gyártók szakmai egyesületének adatai szerint az ágazat jól működik. És nem is jelentéktelen méretű, mert a cukorrépát termelő gazdáktól kezdve a vendéglő teraszán a nedűt a poharunkba töltő pincérig terjedő láncon hatvanezer munkavállalót foglalkoztatnak, azaz nagyvonalú számítással is egy nagyvárosnyi ember kenyerére lehet hatással egy ilyen hasra csapós adófércelés.

Ha tényleg érdekelné odafent az urakat az egészségünk, akkor elsősorban oktatásra, a betegségek megelőzését célzó nevelésre kellene nagyon sok pénzt költeni. És nem utolsósorban a gazdaság fejlesztésére, mert az egészséghez elengedhetetlen a megfelelő életszínvonal is. Pont ezek azok a területek, amelyeket a soron következő költségvetés-kiegészítéskor lerabolni terveznek, hogy a haveri önkormányzatoknak és klienseiknek tudjanak osztogatni a bő fél év múlva esedékes helyhatósági választások kampányában érvényesíthető megvalósításokra. Mert a saját és havereik zsebeinek elhízását már nem vélik ám egészségtelennek.