2022. augusztus 19., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Önkormányzati roncsautóprogram Marosvásárhelyen

– A marosvásárhelyi tanács nemrég fogadta el az önkormányzati roncsautóprogramot, amelynek keretében 3000 lejt fizet azoknak a gépkocsi-tulajdonosoknak, akik „leadják” a régi járművet. Milyen megfontolásból, kinek a kezdeményezésére döntöttek erről, és kik támogatták a tervezetet? – kérdeztük W. Szabó Péter (fotó) RMDSZ-es közgyűlési képviselőt.

– 2021 májusában közel hetvenezer autó volt Marosvásárhely adónyilvántartásában (egészen pontosan 67.777). Ha ehhez hozzávesszük a környező településen lakók tulajdonában lévő, de Marosvásárhelyre naponta bejáró autókat, illetve az egyetemisták máshol bejegyzett járműveit, akkor könnyű megérteni, hogy miért probléma a parkolóhely a városban. Az RMDSZ-frakció és a polgármester is több projekten dolgozik ennek megoldására. Az egyik ilyen, hogy a roncsok eltűnjenek a parkolóhelyekről. Rozsdás, már használhatatlan autókat is találhatunk a tömbházak körüli parkolókban, esetenként a zöldövezetben is, otthagyva. Sok esetben a tulajdonos nem akar vagy nem tud új autót vásárolni az országos roncsprogram keretében, de nem is motiválta semmi, hogy a régitől megszabaduljon. Ráadásul pont ezek az autók szennyeznek a leginkább. Éppen ezért Portik Vilmos alpolgármesterrel és dr. Berecki Sándor tanácsoskollégámmal egy olyan határozattervezetet kezdeményeztünk, aminek keretében a marosvásárhelyi lakosok és itt bejegyzett jogi személyek a tíz évnél régebbi személyautóikat bontóban leadva háromezer lej egyszeri összeget kaphatnak értük. 

– Milyen feltételek mellett igényelhetik a támogatást az autósok? 

– A támogatást azon autók után lehet igényelni, amelyek legalább öt éve Marosvásárhelyen vannak bejegyezve, és legalább három éve az igénylő tulajdonában vannak. Az is fontos, hogy az igénylőnek ne legyen tartozása a hivatal iránt. Az országos roncsprogramban való részvétel kizárja az illető autót ebből a programból, tehát el kell dönteni, hogy melyiket szeretnénk igénybe venni. Ez viszonylag egyszerű: ha valaki új autót szeretne vásárolni, akkor az országos programot ajánlanám, ellenkező esetben a helyit. Végezetül: az autónak rendelkeznie kell az összes fontos tartozékkal, mint például a motor, alváz, váltó, elektronikai rendszerek. Fontos megjegyezni, hogy akkor is igényelhető a támogatás, ha az autót valamilyen meghibásodás miatt nem lehet elindítani. 

Amennyiben valaki felveszi a támogatást, a következő három évben nem vásárolhat ötévesnél régebbi autót, ellenkező esetben vissza kell fizetni a háromezer lejt. 


 Fotó: Nagy Tibor (archív)
– Milyen pénzkerettel rendelkezik a program? Korlátozott-e a kedvezményezettek száma? 

– Idénre maximálisan másfél millió lej szerepel a tanácsi határozatban. Ez valószínűleg több mint elegendő háromezer lejes autónkénti támogatással számolva. 

– Konkrétan: hogyan folyik a támogatás igénylése? Mi a teendője annak a gépkocsi-tulajdonosnak, aki megfelel a követelményeknek? Milyen dokumentumokat hova kell benyújtania, melyek a kifizetési határidők? 

– Egy típusnyomtatványt kell kitölteni, ami tartalmaz egy nyilatkozatot is, hogy az illető nem igényelte az autóra az országos roncsprogram nyújtotta támogatást. Ez letölthető a város honlapjáról .doc (https://www.tirgumures.ro/attachments/article/8939/Cerere.doc) vagy .pdf formátumban (https://www.tirgumures.ro/attachments/article/8939/Cerere.pdf) is. 

Ezenfelül a személyazonossági igazolvány másolata szükséges. Amennyiben egy elhunyt hozzátartozónk után örökölt autóra szeretnénk igényelni a támogatást, az erről szóló igazolást is mellékelni kell (ez az ún. Certificatul de moştenitor). Az autó törzskönyvét vagy más, a tulajdonlást igazoló papírt is csatolni kell. Amennyiben nem a saját nevünkben járunk el, egy felhatalmazás is szükséges. Ezeket legegyszerűbb emailben elküldeni az infopublic@tirgumures.ro címre, de természetesen személyesen a polgármesteri hivatalban is benyújthatók. 

– Melyek azok a járműbegyűjtő cégek, amelyeknél leadható a régi gépkocsi? 

– Bármelyik autóbontóban leadható, még csak nem is kell Marosvásárhely területén lennie a bontónak. 

– Eddig hányan nyújtottak be kérvényt? 

– A 2022. április 29-i 120-as számú határozattal fogadtuk el az önkormányzati roncsautóprogramot, de nyilván kellett néhány nap az adminisztrációnak, hogy a határozatot gyakorlatba ültesse. A marosvásárhelyiek körében népszerű ez a határozat, hiszen kevesebb mint egy hónap alatt hatvannál is több kérelem érkezett, amiből már több mint negyvenet jóvá is hagytak. Remélem, a nyáron még többen élnek majd ezzel a lehetőséggel.