2021. október 26., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fenntartható fejlődés

Florin Cîţu miniszterelnök, Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter, Ligia Deca elnöki tanácsos és Borbély László államtanácsos részvételével, közintézmények és nagyvállalatok képviselőivel együtt került sor a Professional Dual Summit konferenciára, amelyet a kormány főtitkárságán belül működő Fenntartható Fejlődés Főosztály szervezett. A megbeszélés témája a duális oktatás volt, és az, hogy ez a rendszer hogyan jelenthet megoldást a jól képzett munkaerő hiányára. 

„A nagyvállalatok képviselői azt mondták, hogy munkaügyi problémáikat úgy oldották meg, hogy különböző középiskolák bizonyos osztályaiba duális oktatást vezettek be. Most az a kérdés, hogyan terjesszük ki ezt a módszert az egész országra. Alapvetően ez a rendszer az egyetlen, amelyben nem munkanélküliek kerülnek ki az iskolából. A nemzeti helyreállítási és rugalmassági terv (PNRR) révén 400 millió eurót biztosítottunk a szakképzésre és a duális oktatásra. Remélem, hogy a megbeszélés során találunk egy olyan megoldást, amelyet gyorsan végre lehet hajtani, mivel nagy szükség van jól képzett munkaerőre” – mondta Florin Cîţu.

 Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter kijelentette: támogatja a duális rendszerű szakoktatást.

 „Mindig is azt állítottam, hogy a duális oktatás a legjobb módszer a szakképzés megszervezésére. A nemzeti helyreállítási tervben szereplő jelentős összegeket intelligensen és hatékonyan kell felhasználni. A duális oktatás megerősítéséhez mentalitásváltásra van szükség. Ez akkor valósul meg, ha változatos megoldásokat kínálunk: a duális oktatásban részesülő fiataloknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy egyetemi szinten folytassák tanulmányaikat” – mondta az oktatási miniszter.

Az esemény házigazdája, Borbély László felvázolta, hogy az általa koordinált főosztály hogyan vesz részt a továbbiakban a duális oktatás támogatásában, amely Románia fenntartható fejlődésének fontos eszköze.

„Országszerte alig több mint 230 iskolában van duális, 779-ben pedig szakoktatás. A jól képzett munkaerő hiányzik a munkaerőpiacon. Az általam koordinált főosztálynak katalizátor szerepe van, és bízom benne, hogy tevékenységünk révén képesek leszünk jó irányba terelni a dolgokat ezen a – Románia fenntartható fejlődése szempontjából nagyon fontos – területen” – nyilatkozta Borbély László.

A különféle rugalmas képzési megoldások hiányában a felszólalók nagy része megállapította: az egyik legnagyobb probléma az, hogy a diákok és a szülők vonakodnak az ilyen jellegű oktatástól.