2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Fájdalommal és mély megrendüléssel értesült dr. Kelemen Atilla halálhíréről az RMDSZ Maros megyei szervezete. Dr. Kelemen Atilla egykori képviselőként, a Maros megyei RMDSZ volt elnökeként életét és munkásságát a magyar közösség szolgálatába állította. Az RMDSZ Maros megyei szervezete saját halottjának tekinti, és kegyelettel búcsúzik közösségünk példamutató személyiségétől. 

Dr. Kelemen Atilla 1948. május 4-én született Marosvásárhelyen, a Bolyai Farkas Líceumban érettségizett 1966-ban, Kolozsváron szerzett állatorvosi oklevelet. Szakmai pályafutását 1971-ben körzeti főállatorvosként kezdte el Mezőpanitban. 

1991-től részt vállalt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség munkájában mint az országos szervezet mezőgazdasági és vidékfejlesztési szaktanácsadója. 1995-től három cikluson át a Maros megyei RMDSZ Területi Képviselők Tanácsának elnöke és az SZKT Novum Forum frakciójának vezetője volt. 2000–2013 között az RMDSZ Maros megyei szervezetének elnökeként dolgozott. 1996 és 2016 között a román parlament képviselőjeként – több alkalommal az RMDSZ képviselőházi frakciójának elnökeként, 2007-ben Románia teljes jogú képviselőjeként – az Európai Parlamentben szolgálta közösségünket.

Nemcsak állatorvosként és politikusként, hanem sportolóként is kiváló egyéniség volt. Országos bajnok volt, tagja a kosár- és úszóválogatottnak. Fogathajtóként kétszer is országos bajnok lett, életre hívta a Fogathajtó Szövetséget, nemzetközi fogathajtó bíróként tevékenykedett. Létrehozta a Kutyatartók Egyesületét, ennek több mint két évtizedig elnöke volt. Három kutyafajta elismertetése fűződik az ő nevéhez, hazai és nemzetközi bíróként a szakma legelismertebb képviselője volt. A Román Akadémia mezőgazdasági és erdőgazdasági tagozatának rendes, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjaként tevékenykedett.

Az egyházak és az erdélyi közbirtokosságok a személyében segítőre találtak a tulajdonuk visszaigénylésében. Elhivatott közösségszervező volt, akit sziklaszilárd elvek és igényesség mozgatott mindenben, aminek nekivágott. 

Emléke legyen áldott! Vigasztalódást kívánunk a gyászoló családnak.

Isten nyugtasson, Ata!

Az RMDSZ Maros megyei szervezete


Részvétnyilvánítás

Megrendülve és mély fájdalommal értesültem barátom és volt kollégám, KELEMEN ATILLA halálhíréről.

Ismertem őt jóval azelőtt, hogy politikai pályára lépett volna, hiszen ő alapította meg a romániai fogathajtó sportot, vadászkutya-vezetőként pedig legendás volt. A 80-as évek közepétől tőle tanultam mindent a fogathajtásról, a bírói vizsgámat is nála tettem le. A fogathajtás akkoriban Székelyföldön és szerte Erdélyben a szabadság szigetét jelentette, ahol a szabadság nyelvét beszélhettük, és úgy érezhettük, van remény arra, hogy a kommunista diktatúrából ép testtel, ép ésszel kikerüljünk.

Amerikai karrierjét megszakítva, 1991-ben hazatért és azonnal közéleti feladatot vállalt az RMDSZ-ben. 1996-tól kezdődően öt cikluson keresztül parlamenti képviselő, az RMDSZ képviselőházi frakciójának elnöki feladatait is ellátta, a szövetség Maros megyei szervezetének elnöke volt. 

Mindenben a pontosságra törekedett, és maximalista volt a lovassportban, a szövetség meghatározó politikusaként, vezetőjeként, szóban és tettben egyaránt.

Isten nyugtassa Atát, vigasztalódást kívánok a családjának, illetve mindazoknak, akik szerették őt.

Kelemen Atillát, az RMDSZ volt frakcióvezetőjét, parlamenti képviselőjét a szövetség saját halottjának tekinti.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke