2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A halálcsoportba került magyar férfi kézilabda-válogatott hétfőn este kezdte el a szerbiai Európa-bajnokság csoportkörének mérkőzéseit. S máris a csoport leggyengébbnek – ha lehet egyáltalán ilyet mondani –, de igencsak motiváltnak tartott válogatottja ellen lépett pályára.

A halálcsoportba került magyar férfi kézilabda-válogatott hétfőn este kezdte el a szerbiai Európa-bajnokság csoportkörének mérkőzéseit. S máris a csoport leggyengébbnek – ha lehet egyáltalán ilyet mondani –, de igencsak motiváltnak tartott válogatottja ellen lépett pályára. Az újvidéki Spens csarnokban mintegy 4,5 ezer magyar szurkoló biztatta a csapatot, s ez lendületet adott Mocsai Lajos legénységének. Az első negyedóra végén már 12-8 állt az eredményjelzőn, ami azt vetítette előre, hogy sokgólos, rohanós mérkőzés lesz. S ez a stílus a Csehovszkije Medvegyi klubcsapatra épülő orosz válogatottnak kedvezett inkább. A magyar kapuban Fazakas Nándor nem fogott ki túl jó napot, így a félidő végére egy emberhátrányból lőtt góllal sikerült 19-19-es döntetlenre menteni a helyzetet. Aztán a második félidő elején Makszimov fiai voltak pontosabbak, ráadásul Mocsai Tamás egy 7 méterest is kihagyott, így hárommal vezettek az oroszok (23-26). A szerbből honosított Krivokapics Milorad – akit pályára lépése pillanatában hangos füttyszóval üdvözölt a közönség szerb része – lendületet adott a csapatnak, és sikerült 28-27-re fordítani, újabb két magyar góllal már csak 6 perc volt hátra és háromgólos előny. Nem sikerült az előnyt megtartani… bár a székelyudvarhelyi születésű csapatkapitány, Ilyés Ferenc kezében az utolsó másodpercben még ott volt a gólszerzés lehetősége, de belement az orosz falba.

A döntetlen ugyanakkor rendkívül értékes, hiszen a folytatásban ma – román idő szerint 21:15-től – a spanyolok következnek, majd pénteken az olimpiai, világ- és Európa-bajnok franciák. Bár sérülések okozhatnak gondot a következőkben: Zubai ferdehasizom-sérülése, míg Iváncsik Gergő bal térde sérült meg, de az már biztos, hogy nem tört el.

A csoport másik találkozóján a címvédő franciák kikaptak a nagyon erős spanyoloktól. A találkozót Sorin-Laurenţiu Dinu, Constantin Din román bírók vezették.

A vasárnap kezdődött tornán a szerbek legyőzték a lengyeleket, míg a dánok a szlovákokat. A B csoportban pedig a csehek meglepetésre nyerni tudtak a németek ellen, míg a svédek csak döntetlenre voltak képesek Macedóniával.

Eredmények:

A csoport (Belgrád):

Szerbia – Lengyelország 22-18 (11-7)

Dánia – Szlovákia 30-25 (15-12)

B csoport (Nis):

Csehország – Németország 27-24 (14-9)

Svédország – Macedónia 26-26 (14-13)

C csoport (Újvidék):

Spanyolország – Franciaország 29-26 (15-13)

MAGYARORSZÁG – Oroszország 31-31 (19-19)

D csoport (Versec):

Horvátország – Izland 31-29 (14-15)

Norvégia – Szlovénia 28-27 (14-14)