2021. november 30., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

„Már júliusban azt mondtuk, hogy meg kell védenünk a fogyasztókat az elszabaduló energiaáraktól, erre pedig a legjobb megoldás ezek befagyasztása és kompenzálása. Miközben mások a kibúvókat keresték, az RMDSZ a megoldásokkal foglalkozott, és mindvégig kitartott a javaslatai mellett, amelyek átmentek a parlamenten is” – hangsúlyozta Kelemen Hunor azt követően, hogy a képviselőház plénuma döntéshozó fórumként szavazott arról a törvényről, amely rendezi az elszabaduló energiaárak ügyét 2021. november elseje és 2022. március 31. között.

A szövetségi elnök rámutatott: ma végre olyan döntés született, amely nem a kifogásokról, hanem az emberek megsegítéséről szól. Ugyanakkor a kis- és középvállalkozók támogatásáról is, amely szintén az RMDSZ javaslata volt a törvénytervezetben. „Nem szabad hagynunk azt sem, hogy valamelyik vállalkozást az elszabaduló energiaárak miatt be kelljen zárni” – tette hozzá.

Bende Sándor, a képviselőház ipari szakbizottságának elnöke, Hargita megyei parlamenti képviselő a törvény részleteiről beszélt. Elmondta: „a befagyasztott energiaárak azt jelentik, hogy a törvényben leszögeztük a villanyáram és a földgáz egységértékét. Így a szolgáltatók nem adhatják 1 lej/ kW-nál drágábban az elektromos áramot, valamint az 1000 kWh a földgáz esetében nem haladhatja meg a 250 lejt ebben az 5 hónapban. Továbbá bevezettünk egy átlagértéket a fogyasztásra is, amely sokkal nagyobb, mint egy 3-4 szobás lakás fogyasztása. Így amennyiben a villanyáram-fogyasztás az 5 hónap alatt nem haladja meg a 1650 kWh-t egy-egy háztartásban, és a földgáz esetében a 1100 köbmétert, akkor további kompenzációkban részesülnek a fogyasztók. A villanyáramnál 0,29 lej kilowattonként, valamint a földgáznak 33%-kal csökken a kWh-értéke. Például ha egy 3 szobás lakás 150 kWh-t fogyaszt egy hónapban, a villanyszámlájának az értéke 150 lej, ebből levonjuk a 0,29 lej kompenzálást kilowattonként, amely 43,5 lejjel csökkenti a számlát. Így az 106,5 lej lesz. A földgáz esetében, szintén egy 3-4 szobás lakásnál, a havonta elhasznált 1,59 MWh (150 köbméter) kompenzálással 207,5 lej/MWh egységár alapján fizet a fogyasztó. Így 329,25 lej értékű lesz a számla, amely a törvény hiányában akár 500-600 lejre is rúgna”. 

Az ipari bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a háztartási fogyasztókat nem terheli semmilyen további intézkedés, a számlák már a kompenzált értékeket fogják tartalmazni.

Bende Sándor továbbá elmondta, hogy a kis- és középvállalkozások megsegítését is törvénybe foglalták, ennek értelmében az elektromos energia héáját 19%-ról 5%-ra csökkentették, és nem kell befizetniük a zöldkártya- és a magashatású kogenerációs illetéket sem. A földgáz esetében is hasonlóan jártak el, szintén 5 százalékra csökkent a héa, és további illetékek befizetése alól is mentesítették ezeket a vállalkozásokat. (RMDSZ-tájékoztató)