2020. július 9., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Döntött a marosvásárhelyi tanács

Nem hosszú távon, csupán 2020. december 31-ig tart az „engedmény” a tanács részéről. Csak azok a gazdasági egységek maradhatnak, amelyek jelenleg is a Somostetőn működnek. 

Fotó: Nagy Tibor 

A marosvásárhelyi tanácsosok a tegnapi ülésen kisebb vita után úgy döntöttek, lehetőséget nyújtanak az állatkert felé vezető sétányon működő étkeztetési egységeknek, hogy még legfeljebb 6 hónapig helyben maradhassanak. 

A javaslat Peti András részéről érkezett, aki hangsúlyozta: fontos, hogy a Somostetőn, amely a marosvásárhelyiek egyik kedvenc kikapcsolódási helye, hagyományos, helyi termékeket fogyaszthassunk, és ez csak úgy lehetséges, ha a helyi vállalkozóknak lehetőséget biztosítunk, hogy termékeiket értékesíthessék. Természetesen törvényesen – tette hozzá. Peti András úgy vélte, egy újabb versenytárgyalás lebonyolításáig, vagyis legtöbb 6 hónapig, de nem tovább, mint ez év december 31., a Somostetőn 20 gazdasági egység maradjon. Bakos Levente ülésvezető szerint a marosvásárhelyi közműszolgáltatási ügyosztály ez idő alatt lebonyolíthatja a licitet 2021-re. A vita alatt Bakos Levente szót adott Claudiu Maiornak, a polgármester tanácsadójának, aki 35 helyszínre javasolt vendéglátóegységeket, később a bódék számát 30-ra „engedte” le. 

A tanács jegyzője hangsúlyozta, hogy licit nélkül nem használható a közterület, illetve Vajda György kérdésére, hogy tisztázott-e a szóban forgó, az erdészethez tartozó terület jogviszonya, igenlő választ adott. A testület ezt követően szavazta meg, hogy a jelenlegi 21 helyen közétkeztetési egységeket működtető cégek 6 hónapig, de nem később mint december 31-ig helyben maradhatnak, ezalatt a polgármesteri hivatal megszervezi a licitet jövő évre. Peti András lapunk kérdésére elmondta: a gazdasági egységek esetében a kezdőár ugyanaz marad, de a kereslet-kínálat eredménye lesz a végső ár.